NRK Meny
Normal

I disse kommunene blir det størst spenning

Dette blir det mest spennende valget på mange år. – Mange kommune- og fylkespolitikere har grunn til å bite negler i kveld, sier valgkommentator Eivind Undrum Jacobsen.

Svein Arne Gregersen, Ateinar Høgaas og Knut Haarvik

KLAR FOR VALGTHRILLER: NRKs valgekspert Svein Arne Gregersen, valgkommentator Steinar Høgaas og programleder Knut Haarvik diskuterer kveldens sending.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

100 år med Ap-styre i Narvik kan være over. Også i Rana og Bodø kan det går mot et regimeskifte.

– Dette blir en spennende kveld, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap), som er på plass i NRK Nordlands TV-studio mandag kveld.

TV, rado og nett

Ap på NRK Nordlands valgvake

PÅ VALGVAKE: Hild-Marit Olsen, Bjørnar Skjæran og Odd Eriksen på NRKs valgvake.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Totalt er 40 NRK-medarbeidere i sving i Bodø, Svolvær, Narvik og Mo i Rana for å gi deg nesten to timer spennende valgsending på TV, fem timer radiosending og et kontinuerlig tilbud på nettsidene våre hvor har både spennende reportasjer og en kontiunerlig oppdatert resultatservice.

– Det er spenning i neste alle kommunene, men de store byene blir klart mest spennende. Både Rana, Narvik og Bodø ligger det an til mulig regimeskifte. Det er også flere småkommuner det er verdt å følge med – som Lurøy, hvor vi har Kjell Ivar Vestå som har gått fra Kystpartiet til Fremskrittspartiet. Så har vi Brønnøysund hvor Kjell Trelnes (Sp) gjorde et kjempevalg sist, og der nå Høyre og Arbeiderpartiet fosser fram. Vi har også flere kommuner hvor vi i dag har rene flertall, som Grane, Hattfjelldal og Sørfold. Her kan det komme store stemningsskifter. Hva skjer med FrP, som har en ordfører i dag, men som kan få flere, oppsummerer Undrum Jacobsen.

Glad for stor valgdeltakelse

May Valle og politikere samlet på NRKs valgvake.T.v Benn Mikalsen i Kystpartiet

May Valle (V) og politikere samlet på NRKs valgvake.T.v Benn Mikalsen i Kystpartiet

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Valgkommentator Steinar Høgaas, som har kommentert valg i NRK Nordland i snart ti år er spent på om valgresultatet i Nordland vil avvike fra landsresultatet.

– Dette har vi sett tidligere. Selv er jeg spent på å se om SVs fall blir like stort i Nordland som på landsbasis. Også FrPs fall på landsbasis blir spennende å følge i Nordland. Her har partiet noen markante personligheter, blant annet i Bodø, sier han.

I Rana har Arbeiderpartiet hatt ordføreren sammenhengende siden kommunesammenslåingen i 1964, men unntak av perioden 2003–2007 da Inge Myrvoll (SV) var ordfører. Høyre og ordførerkandidat Kai Henriksen utfordrer den sittende ordføreren Geir Waage (Ap), og han har gode meningsmålinger i ryggen. Den siste uka har det vært en veldig sterk mobilisering for Arbeiderpartiet – ikke minst av fagbevegelsen.

– Men hvor stort det blir, vil vi ikke vite før resultatet er klart, sier Høgaas.

Han gleder seg over den store valgdeltakelsen vi ser ut til å få i år.

– Personlig synes jeg det har vært en skam for demokratiet at vi har kommuner hvor bare 50 prosent har sittet hjemme. Det kan vi ikke være bekjent av. Tendensen i år er imidlertid at folk vil stemme, og det er positivt, sier han.

Svein Arne Gregersen og Nils Mortensen under NRK valgsending i radio

Svein Arne Gregersen og Nils Mortensen under NRK valgsending i radio.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK