Hopp til innhold

Her blir David tatt i 119 km/t: – Fikk som fortjent

– Det er 90-sone her, og liten trafikk. Jeg hadde lyst å komme meg fort hjem, forklarer David Hjelle, som ble tatt i kontroll UPs skrekkstrekning i nord – E10 mellom Narvik og Harstad.

David Hjelle

David Hjelle må punge ut med 6.500 kroner etter å ha kjørt i 119 km/t i 90-sonen mellom Narvik og Harstad. – Sure penger, men det er som fortjent, sier han.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

UP kniper stadig flere fartsynder. I løpet av fire uker har 40 bilførere på E10 mellom Narvik og Harstad endt opp som fotgjengere etter førerkortbeslag.

Oddvar Bremseth i Utrykningspolitiet gjør klar til kveldens kontroller sammen med kollega Knut Grimsbø. Politibilen er bytta ut med en sivil bil for å ta verstingene i trafikken.

– Tre fire førerkort om dagen er veldig mye, sier UP. Sertifikatet her i 80-sonen ryker på 116 km/t, forteller Bremseth.

Hard på gassen mellom Narvik og Harstad

David Hjelles fart måles av den sivile UP-bilen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Det går ikke lang tid før laseren fanger opp den første råkjøreren. 117 kilometer i timen i 80-sonen betyr at førerkortet til sjåføren ryker.

Senere stanser politiet en bil som kjører i 119 kilometer i 90-sonen.

Bak rattet sitter David Hjelle, som blir obs på blålyset i speilet og må stanse for UP-patruljen.

– Det er ikke særlig gøy, nei. Det er første gang jeg blir stoppet, og det var vel kanskje fortjent akkurat i kveld.

– Sure penger

Han forklarer at årsaken til farten er god vei og oversiktlig trafikkbilde.

– Det er 90-sone her, og liten trafikk. Jeg hadde lyst å komme meg fort hjem. Noe annen forklaring har jeg ikke.

Nå må han ut med 6.500 kroner. Sertifikatet får han beholde. Grensen for å miste lappen i en 90-sone er på 131 km/t.

– En så høy fartsbot er selvsagt sure penger. Men sånn er det, sier han.

Tar flere

Oddvar Bremseth i Utrykningspolitiet gjør klar til kveldens kontroller sammen med kollega Knut Grims

I sommer har UP-patruljene på strekningen mellom Harstad og Narvik hatt mye å gjøre. De siste fire ukene har de beslaglagt 40 førerkort. Oddvar Bremseth i Utrykningspolitiet gjør klar til kveldens kontroller sammen med kollega Knut Grimsbø.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

På landsbasis har UP beslaglagt 3051 førerkort så langt i år, og mer enn 45.000 er bøtelagt for å ha kjørt for fort. 268 fartssyndere ble fotgjengere i Nord-Norge i løpet av juni og juli.

Neste år lover UP å kontrollere 25.000 flere bilister i Nord-Norge. Utrykningspolitiet flytter 32 stillinger fra Øst- og Sørlandet til øvrige deler av landet. Det vil øke aktiviteten i Nord-Norge og Vestlandet.

– Skal bare

Ifølge Kari Vassbotn i Trygg Trafikk er forklaringen til bilisten om at han ville komme hjem raskere typisk for dem som blir huket for råkjøring.

– De tror at fordi det er sommer og bare, tørre veier så er det bare å trykke inn gassen. Men vi vet at de fleste ulykkene skjer i sommerhalvåret.

Trygg Trafikk registrerer at jo tryggere og bedre vei, jo raskere kjøres det.

– Vi tror det er trygt. Vi bilister må skjerpe oss. Kontrollene bør økes og gjennomsnittsmålinger bør innføres, sier Kari Vassbotn i Trygg Trafikk.

Denne teknologien består at to fotobokser som måler gjennomsnittsfarten på en gitt strekning. Føreren blir bøtelagt hvis gjennomsnittsfarten mellom de to punktene er for høy. De såkalte streknings-ATK-ene har vist seg svært effektive sammenlignet med vanlige fotoboksene.

Up-tall juni-juli Nordland, Troms og Finnmark

Kontrollerte totalt

12.061

Anmeldte

390

Forenklet forelegg

2.619

Førerkortbeslag, fart

225

Førerkortbeslag, rus

33

Førerkortbeslag, annet

1

Førerkortbeslag, atferd

9

Brøt fartsgrense

2.677

Ruspåvirket

55

Feil ved atferd, eks mobilbruk

262

Feil ved dokument

35