NRK Meny
Normal

Her ble det målt 29 grader i vannet

Sandnessjøen med de høyeste badetemperaturene i landet.

Sandnessjøen havsbad

REKORDVARMT: Sandnessjøen havsbad målte 29 grader i går, og 28 grader i dag.

Foto: Gunnar A. Hoff / Alstahaug kommune

– Det er fantastiske sommertemperaturer her ute. Vi har opplevd høye badetemperaturer før, men ingenting i nærheten av dette, sier Bente Bye i Alstahaug kommune.

Dette er det høyeste vi har målt noen gang.

Bente Bye

Hun sitter på sentralbordet og mottar hver dag målinger fra badestedene i kommunen. I går fikk hun nesten sjokk da målingene kom inn. Hele 29 grader hadde blitt målt i Sandnessjøen havsbad.

– Dette er en bukt som stenges av med en sluse, og der vannet skiftes ut hver 14. dag. Likevel kommer det inn en del vann når det er flo, så det er ikke slik at det er det samme vannet der hele tiden, fortsetter Bye.

Månen har hatt en gunstig posisjon i forhold til jorda de siste dagene. Det har gjort at det har strømmet til mindre vann enn det pleier å gjøre ved flo sjø, forteller Bye.

– Temperaturene måles klokken syv om morgenen. Dette er det høyeste vi har målt noen gang, legger hun til.

– Målte 28 i dag

Tove Eliassen

KONTROLLMÅLTE: – Det ble gjennomført flere kontrollmålinger, forteller Tove Eliassen.

Foto: Privat

Ifølge oversikten til TV2 var havnebadet i Sandnessjøen det varmeste i landet i går, etterfulgt av Karasjok - begge i Nord-Norge.

I Sandnessjøen er det kommunegartner Tove Eliassen som har ansvaret for at de temperaturene som måles stemmer overens med virkeligheten.

– Det er sommervikarene som tar seg av dette. De gjennomførte flere kontrollmålinger i går, og trodde ikke nesten det de så.

Ifølge Eliassen senkes termometeret en meter ned i vannet.

– Han som utførte målingene har lang erfaring, og har gjort dette over flere år. Han har aldri sett noe lignende, legger hun til.

– Hvordan var temperaturen i dag?

– I dag målte vi 28 grader. Nå er det delvis skyet, men fremdeles godt og varmt. Havsbadet ser ut til å bety mye for lokalbefolkningen. Der er det er varmt, godt og lunt.

– Kan bli varmere

Vakthavende meteorolog Sivim Müller ved Vervarslinga for Nord-Norge forteller at temperaturene vil holde seg frem mot helgen.

– Fortsatt ser det veldig fint ut. Vi får relativt like temperaturer, men på fredag kan det bli litt varmere. Det er veldig avhengig av hvor du befinner deg i fylket.

Kysten av Nordland kan få en del tåke.

– Da kan bakken bli litt kjøligere, avslutter hun.