F-16 jagerfly med full gass møter campingvogn i ny serie fra Newton: – Spinnville produsenter

Hva skjer hvis du plasserer ei campingvogn rett bak et jagerfly med 100.000 hestekrefter? Se video!

Dette er bare ett av flere eksperiment du kan se i den nye serien «Ikke gjør dette mot klimaet» som kommer på NRK til høsten.

Dette er bare ett av flere eksperiment du kan se i den nye serien «Ikke gjør dette mot klimaet» som kommer på NRK til høsten.

Til høsten kommer den helt nye serien «Ikke gjør dette mot klimaet» på NRK.

Newtons nye serie skal skape økt bevissthet om klima og hvordan fremtidens naturkatastrofer kan påvirke oss. Eksemplene går fra det helt ordinære til det helt vanvittige.

I en av de første episode er temaet vind. Hva er vel bedre enn å stille opp ei flere hundre kilo tung campingvogn rett bak et F-16 jagerfly med full gass?

– Vi har noen spinnville produsenter. Da falt selvfølgelig valget på å få tak i et F-16-fly slik at vi kunne lage «verdens sterkeste vind», sier programleder Dennis Siva Lie.

Sammen med sine medprogramledere Helle Kjøl-Johansen (12) og Markus Rydningen Munkeby (13) fikk de en opplevelse de sent vil glemme.

– Jeg begynte å skjelve i hele kroppen. Jeg har aldri stått så nærme et fly som tar av eller et F-16-fly for den saks skyld. Det føltes ut som noen sto bak deg og ristet i skuldrene dine med full kraft, sier Lie.

F-16, bodø, newton «Ikke gjør dette mot klimaet»

Programledere Markus Rydningen Munkeby (13), Dennis Siva Lie og Helle Kjøl-Johansen (12) vil nok huske dette eksperimentet lenge.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

100.000 hestekrefter møter campingvogn

På Bodø Flystasjon er flere av Forsvarets F-16 jagerfly stasjonert. Etter vedlikehold av flyene gjøres en test av motorkraften.

Flyet boltes fast i bakken og piloten gir full kraft på jetmotoren.

La oss ta noen tall.

Kraften i jetmotoren til et F-16-fly tilsvarer 12 tonn. Effekten i motoren er på hele 100.000 hestekrefter.

F-16, bodø, newton «Ikke gjør dette mot klimaet»

100.000 hestekrefters vind gjør noe med en campingvogn.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Du kan jo tenke deg hvordan det føles for campingvogna som stod like bak flyet.

– Først tenkte jeg det var urealistisk å sende av gårde vind i 1000 kilometer i timen mot campingvogna. Da vi så ødeleggelsene, tenkte jeg at dette skjer jo faktisk under kraftige stormer. Det trenger ikke engang å være så kraftig vind før ødeleggelsene blir svært store, sier Lie.

Han håper at TV-serien vil fenge de unge og kanskje skape et større engasjement.

– Vi setter det inn i vår egen bakgård på en måte. Vi håper at vi kan få unge til å bli klare over at de kan være med på å endre fremtiden.

Sist naturkreftene virkelig var i sving var under ekstremværet «Frank» i januar:

Håper å øke interessen for klimaet

Prosjektleder Ole Petter Klepp håper å gi et bilde på hvordan vind kan påvirke omgivelsene og livene våre.

– Det er litt galskap, men det handler om å få det spektakulært. Tiåringer er ikke nødvendigvis interesserte i klima. De vet at det er endringer, men vet lite om hva det er, og er lite interessert i det. Vi må spille det opp til å bli litt ekstremt til å bli «hooka» til å se på det.

Dennis Siva Lie og resten av gjengen lover at stuntet med campingvogna er ett av mange som vil komme på TV-skjermene til høsten. Serien kommer på NRK TV i oktober.

F-16, bodø, newton «Ikke gjør dette mot klimaet»

Og slik ser det ut etter eksperimentet.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

For ordens skyld:

Campingvognen er skrotet og var ødelagt i utgangspunktet. Den er hentet fra Miljøstasjonen i Bodø. Alle resirkulerbare deler vil bli resirkulert.