Hopp til innhold

Her biter haien på kroken i Lofoten

Svenske Max de Vreeze trodde han mistet storkveita, men det var en helt annen fisk som bet på kroken utenfor Røst.

Onsdag for snart to uker siden var Max de Vreeze ute på kveitefiske utenfor Røst i Lofoten, da han plutselig kjente at noe virkelig stort bet på nede i havdypet.

Håbrannen er filmet med et såkalt Water Wolf-kamera. Video: Orsa Fiskecenter/Max de Vreeze

Onsdag for snart to uker siden var Max de Vreeze ute på kveitefiske utenfor Røst i Lofoten, da han plutselig kjente at noe virkelig stort bet på nede i havdypet.

Fisken slapp taket og svensken var sikker på at det var storkveita som glapp, men det var før han sjekket undervannskameraet han hadde festet på lina.

I filmen kan man se en håbrann som sikter seg inn på agnet og hugger til, før den forsvinner.

– Det er veldig vanskelig å si sikkert ut ifra Water Wolf-bildene, men fisken er trolig et sted mellom 50 og 100 kilo, sier de Vreeze til nettstedet Hooked, som først omtalte videoen.

– Ingen forventet å få den på kroken

Til daglig jobber de Vreeze i en butikk som selger fiskeutstyr i det svenske tettstedet Orsa i Dalarna. Og selv om han fisker mer enn de fleste, har han aldri vært med på lignende.

– Det var noe helt nytt. Ingen forventet å få den på kroken. Det ville vært større å få den opp enn en kveite, sier han til NRK.

Håbrann om bord på "Norafjell"

Håbrannen kan bli tre meter lang og veie flere hundre kilo. Håbrannen på bildet ble fanget under kolmulefiske utenfor Skottland.

Foto: Privat

Totalfredet

Det ble tidligere fisket langs atlanterhavskysten etter håbrann, men arten er nå totalfredet både i Norge og EU. Likevel hender det at haien dukker opp som bifangst når det fiskes etter andre arter.

– Det skal mye til å få den opp. I dette tilfellet så det ut som den ikke hang skikkelig på kroken. Men hvis den sluker agnet vil du trolig miste den, med mindre du har spesialutstyr, som vaier. Den vil kappe et vanlig fiskeutstyr når snøret får kontakt med tennene, sier forsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet.

Han tror mange kan ha hatt håbrann på kroken uten at de vet det.

– Her bekrefter en video det. Når folk ellers forteller om fisken som kappet snøret og forsvant med alt, kan det ha vært en håbrann.

Delikatesse

Håbrannen kan bli opp mot tre meter lang og veie nærmere 200 kilo på det meste. Haien blir sett på som en delikatesse, og kjøttet blir sammenlignet med kalvekjøtt.

– Det er en bestand som det har vært fisket mye på tidligere. Bestanden er generelt dårlig. Det hender den blir tatt i bifiske, og død fisk kan man omsette i Norge, men ikke i EU, sier Ole Thomas Albert i Havforskningsinstituttet.

Han sier forskerne har lite data å forholde seg til og at noen forskere mener bestanden er større enn fryktet.

Ole Thomas Albert

Forsker Ole Thomas Albert ved Havforskningsinstituttet sier det tradisjonelt har blitt fanget mye håbrann.

Foto: Gunnar Sætra / Havforskningsinstituttet