Hopp til innhold

Her begraves en stortingsmelding

– Arbeidsmiljøet i Bodø fengsel er i ferd med å utvikle seg til en krisesituasjon. Vi er underbemannet og folk går alene på vakt, sier tillitsvalgt. I dag begravde de ansatte ved Bodø fengsel regjeringens kriminalmelding.

Ansatte i Bodø fengsel gravlegger stortingsmelding

EN SPESIELL BEGRAVELSE: – Til jord er du kommet, til jord skal du bli, sa ruskonsulent Rune Ørbekk i Bodø fengsel.

Til jord er du kommet, til jord skal du bli. Du kom inn i arbeidsdagen vår i 2008. At det bare er fem år siden er ikke til å tro. Vi så for oss en langvarlig sameksistens i kriminalomsorgen, men dessverre viste det seg å bli for vanskelig. Vi kjempet og slet for å holde liv i deg, men motbøren ble for stor.

Ruskonsulent Rune Ørbekk i Bodø fengsel
Forbundsleder i NFF Geir Bjørkli, Bodø fengsel

Forbundsleder i NFF Geir Bjørkli

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

På gressplenen utenfor Bodø fengsel tok de fengselsansatte høytidelig farvel med Stortingsmelding nummer 37 fra 2008 som omhandler kriminalomsorgen i Norge.

– Vi ville vise at norsk kriminalomsorg har store problemer. Vi har fått et oppdrag fra regjering og storting som går ut på å lage bedre innhold i soningen. Det vi har opplevd siden stortingsmeldingen kom, er en bratt nedtur, sier forbundsleder i Norges Fengselsforbund Geir Bjørkli til NRK.no.

Meldingen ble vedtatt av Stortinget, men regjeringen har etter dette latt kriminalomsorgen seile sin egne sjø, mener de fengselsansatte.

– Ressurstilgangen har sviktet totalt. Forholdene rundt soningene er forverret, det er mer isolering av innsatte og vi har et arbeidsmiljø som er i ferd med å utvikle seg til en krisesituasjon. Vi er underbemannet nesten hele tiden, og folk går stadig oftere alene på vakt, sier han.

Minnetale og appeller

Etter at stortingsmeldingen var blitt begravet i jorden ble det holdt minnetale og flere appeller av forbundslederen, regional tillitsvalgt Stein Olav Erlandsen og tillitsvalgt Nils Roger Olsen i Bodø fengsel.

– Bare tomme ord

Regjeringen framhever satsing på rusavvenning, bibliotek og muligheter for utdanning. Men det er bare på papiret, ifølge Geir Bjørkli.

– Planene er gode, men gjennomføringen elendig. Vi får ikke rusmestringsavdelingene til å fungere. Vi har ikke tilstrekkelig bemanning. I noen fengsler står disse avdelingene tomme. Da blir det tomme ord.

Bjørkli sier fengslene trenger politikere som skjønner alvoret.

– Vi kan bidra til å skape et tryggere samfunn, men da må politikerne være villig til å betale det koster. Vi betaler ikke regningen med folks ødelagte helse, sier Bjørkli.

– En soningsmaskin

De ansatte ved Bodø fengsel begraver stortingsmelding

De ansatte ved Bodø fengsel holdt minnetaler og appeller etter at regjeringens melding var kommet i jorda.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Ruskonsulent Rune Røbekk ved Bodø fengsel synes det er ille at ansatte blir sendt ut av fengsel uten at de har bolig.

– Noen er i verre tilstand når de forlater fengslet enn da de kom inn. Dette får store konsekvenser for de innsattes familier og de som skal leve videre med dem utenfor murene. Det betyr ny, og kanskje mer alvorlig kriminalitet, sier han til NRK.no.

– Går ut over sikkerheten

Røbekk ble ansatt ved Bodø fengsel i 2008, det året stortingsmeldingen ble lagt fram og det ble opprettet en rusmestringsenhet i fengslet.

– Bodø fengsel var ett av tre fengsel i Norge som fikk midler til å starte opp en slik enhet. Avdelingen fungerte de to første årene. Så begynte ting å endre seg. Det ble nedskjæringer og dårlig økonomi. Siden har det gått nedover med innholdet i soningen, og ingen ting tyder på at det skal bli bedre, sier Røbekk.

Ifølge tillitsvalgt Nils Roger Olsen går Bodø fengsel mot et kraftig underskudd.

– Etter hvert som årene har gått har pengene blitt borte. Nå går vi mot et kraftig underskudd. Vi mener dette også går utover sikkerheten ved fengslet, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

De ansatte ved Bodø fengsel begraver stortingsmelding

Regional tillitsvalgt Stein Olav Erlandsen holder appell.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Justisdepartementet var ikke til stede under begravelsen i dag, men sier de deler NFFs engasjement for kriminalomsorgen.

– Vi ønsker imidlertid å jobbe videre med målsettingene og ikke gravlegge dokumentet før jobben er fullført. Kriminalomsorgens budsjett er nær fordoblet de siste åtte årene, fra i underkant av 1,9 milliarder i 2005 til mer enn 3,7 milliarder i 2013. Dette tilsvarer en økning på 96 prosent. Til sammenligning har politiet hatt en budsjettøkning på 62 prosent, mens domstolene har hatt en budsjettvekst på 36 prosent i samme periode, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Lorange i
Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.no.

Han framhever også de store forandringene i samfunnet som har gitt justissektoren nye utfordringer.

– Økt bevegelse over landegrensene har blant annet medført mer grenseoverskridende kriminalitet. For kriminalomsorgen har dette kommet til syne gjennom økt press på varetektsplasser og flere utenlandske innsatte, sier Andreas Lorange.

Bli med på innsiden av Bodø fengsel

Bli med på innsiden av Bodø fengsel

Bekymret over fengselskutt

Bekymret over fengselskutt