Hopp til innhold

– For farlig å hente ut de omkomne

Politimesteren på Helgeland har bestemt seg for at de omkomne etter dykkerulykken i Pluragrotta ikke skal hentes opp.

Video fra pressekonferansen fra Helgeland politidistrikt om dykkerulykken i Pluragrotta.

Stabssjef Ståle Sommerseth i Helgeland politidistrikt, dykkerlege Jan Risberg og dykkerleder Mark Dougherty under formiddagens pressekonferanse.

Pluragrotta

Det var i dette hullet de fem dykkerne gikk ned torsdag for snart tre uker siden. Bare tre kom seg ut.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Mandag jobbet politiet sammen med dykkere og annet personell med å vurdere det som er gjort til nå i aksjonen.

Under dagens pressekonferanse ble det klart at politimesteren på Helgeland har besluttet å avslutte forsøket på å hente opp de omkomne dykkerne.

Beslutningen er tatt på bakgrunn av råd fra politimesterens stab og dykkerfaglig ekspertise.

– Dessverre opplevde vi mange alvorlige utfordringer i grotten. Det er ikke mulig for dykkerne å dykke side om side. Derfor er det vanskelig å se at man kan ta ut de omkomne, sa dykkerleder Mark Dougherty under pressekonferansen.

Han er en av tre britiske dykkereksperter som har bistått Helgeland politidistrikt under aksjonen. Dougherty mener den eneste muligheten til å hente ut dykkerne er om én dykker går ned alene.

– Det er ikke å anbefale, og kan resultere i ulykker.

– På tross av gjentatte forsøk, har det ikke lyktes, legger han til.

Politiet har foreløpig lagt ned midlertidig ferdselsforbud i Pluragrotta, og kan ikke si om eller når det oppheves.

Under dykk i helgen ble en av de omkomne lokalisert, men det lot seg ikke gjøre å få løs mannen. Den andre omkomne ble ikke funnet.

– Man kan ikke utsette seg for risikoen

Han sier hvert dykk de har gjort, innebærer en risiko og dykkerne ser ingen trygg måte de kunne gjennomført operasjonen på.

Den vurderingen er brigadeleder i brann- og redningsetaten i Oslo, Steinar Preus-Olsen, enig i.

– Målet for denne aksjonen var å se om de omkomne kunne hentes ut. Det er lagt ned et betydelig stykke arbeid, men man kan ikke utsette seg for risiko som kan gi nye ulykker, sa Preus-Olsen under pressekonferansen.

Stabssjef i Helgeland politidistrikt Ståle Sommerseth sier dykkingen som ble gjort for å få opp de omkomne er utenfor rammene for yrkesdykking.

– Vi har forståelse for at dette er vanskelig for mange. Det må derfor sies at det har vært lagt ned betydelige ressurser på å få utført oppdraget. Det har ikke stått på vilje eller ressurser. Det er hensyn til menneskers liv og helse som er avgjørende for vår beslutning, sier Sommerseth.

Satte seg fast

Det var torsdag 6. februar at det gikk galt da to grupper med finske sportsdykkere forsøkte å ta seg fra Plurdalen til sammenrasingen i Steinugleflåget.

To av dykkerne omkom, mens tre andre dykkere ble sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge. De viste tegn på dykkersyke, men ble i etterkant betegnet som fysisk uskadd.

De fem dykkerne hadde planlagt å ta seg fra Plurdalen øst for Mo i Rana til Steinuglflåget i to grupper. Den første med to dykkere, den andre med tre dykkere.

Den første gruppen startet to timer før de andre fulgte etter. Dykkerne skulle legge utstyr i grotta og dykke tilbake dagen etter.

– Første del av dykket gikk fint. Etter å ha kommet seg forbi de trange gangene før maksimal dykkedybde på 129 meter, begynner de oppstigningen. På vei opp setter den ene av de to dykkerne i den første gruppen seg fast i en trang passasje og får problemer med pusteutstyret. Han kommer seg ikke løs tross iherdige og gjentatte forsøk. Den andre dykkeren prøver så godt han kan å hjelpe, uten hell. Dykkeren dør på 110 meters dybde, heter det i en redegjørelse fra det finske dykkerforbundet.

Den andre gruppen på tre dykkere får problemer når de prøver å komme seg forbi den døde dykkeren som sitter fast i grottegangen på 110 meters dyp.

(artikkelen fortsetter under)

Kart over Pluragrotta

PLURAGROTTA: Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenskap, UiB.

Foto: Tom Halsør og Harald K. Jansson / NRK

Gikk fri for luft

Én av dykkerne prøver å løsne den døde, men lykkes ikke. Deretter prøver han å ta løs sitt eget dykkerutstyr og presse dette forbi. Han klarer omsider å komme seg forbi det trange pariet, men mister kontakten med de andre og må fortsette alene mot Steinuglflåget.

Ved overflaten møter han den overlevende dykkeren fra den første gruppen, og sammen får de to varslet politi og redningstjeneste.

Samtidig er de to siste dykkerne igjen på 110 meters dyp. Den ene får problemer med rebreatheren og må gå over på reservegass. Han mister livet på grunn av disse problemene.

(artikkelen fortsetter under)

Krevende oppdrag

Utfordringene står i kø for mannskapene som skal hente ut de omkomne fra Nord-Europas lengste grottesystem. Det er vanskelig å komme fram til grotteåpningen. Deretter skal minst 400 kilo utstyr fraktes ned til vannlåsen ved Steiugleflåget hvor dykkene kan starte.

– Dette er en strekning på 300 meter og 100 høydemeter i et bratt rasområde. En utfordring er også avstanden fra vannlåsen til der de omkomne ligger, og dybden de ligger på. Underveis er det trange partier hvor bergingsdykkerne kan sette seg fast, har brigadeleder i brann- og redningsetaten i Oslo, Steinar Preus-Olsen sagt til NRK.no tidligere.

Han er fagleder for dykkingen under bergingsoperasjonen og skal bistå tre britiske eksperter som skal gjennomføre de vanskelige og trange dykkene på stort dyp.

(artikkelen fortsetter under)

Hør hva dykkerleder Mark Dougherty fra Storbritannia sier om den kommende aksjonen i Pluragrotta.

VIDEO: Hør hva dykkerleder Mark Dougherty fra Storbritannia sier om den kommende aksjonen i Pluragrotta.

Andre dødsulykke

Oslo brann- og redningsetat og britiske spesialdykkere bistod også Helgeland politidistrikt etter en dødsulykke i samme grotte i 2006.

Da mistet en 37 år gammel mann livet. Den gang tok det over to uker før de britiske spesialdykkere kunne hente ut den omkomne.

Den omkomne dykket sammen med en annen, men gikk tom for luft på 110 meters dyp etter å ha fått skader på dykkerutstyret.

Makkeren klarte å ta kameraten opp på 75-meters dyp, men da stod ikke lenger livet til redde. Kameraten måtte da komme seg ut, for å i det hele tatt berge sitt eget liv.

Norges største vannfylte grottesystem

Nordlandskommunen Rana har i lang tid hatt internasjonal oppmerksomhet på grunn av de mange grottene. Plurdalen er et dalføre i Rana. Rundt to kilometer fra demningen ved Kalvatnet ligger Pluragrotta, som er Norges største vannfylte grottesystem.

Før midten av 1960-årene var Plura en stor elv, som vasket ut kalkstein i fjellet og frembrakte flere grotter nedover Plurdalen.

Gjennom Pluragrotta passerte det 20,000 kubikkmeter vann i minuttet. Etter oppdemningen av Kallvatnet, ble Plura nesten tørrlagt, og vannet i Pluragrotta ble stående som i en vannlås.

Grottesystemet er et yndet utfartsmål for dykkerentusiaster.

I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted.

VIDEO: I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted. Publisert med tillatelse fra Taija Nevalainen og Jukka Öster.