NRK Meny
Normal

Politiet henlegger nesten-katastrofe

Båteierne har reist sin kos og bevisene mangelfulle.

«Yamaska»

Her er lastebåten METER FRA KATASTROFE: «Yamaska» bare noen meter fra katastrofen. En slepebåt som tilfeldigvis kom forbi, klarte i siste liten å forhindre katastrofen.

Foto: Lena Kristin Vollen

Det Liberia-registrerte lasteskipet med 201 tonn bunkersolje og 45 diesel ombord var bare 60 meter fra land da en tilfeldig forbipasserende slepebåt klarte å forhindre en skipskatastrofe under høststormen på Helgeland 9.september i fjor.

Båten skiftet eiere

Det var langt fra første gangen store lastebåter har vært nær ved å drive i land på Helgelandskysten og saken vakte stor oppmerksomhet både lokalt og nasjonalt. Blant annet vurderer Kystverket om båter på «Yamaska»s størrelse skal få ankre opp så nært land.

Kapteinen på skipet «Yamaska» ble kritisert for dårlig sjønmannskap da han ankret opp i uvær rett utenfor Nesna, men verken politiet eller Kystverket vil anmelde kapteinen. Det gjorde imidlertid miljøstiftelsen Bellona..

Nå er saken henlagt på grunn av mangel på bevis.

Svake bevis

– Bevisene som foreligger er for dårlige, og det er vanskelig å få tak i nye bevis i saken, fordi båten har skiftet eiere og befinner seg på den andre siden av verden, sier politiadvokat Kåre Skognes i Helgeland politidistrikt

Lensmannskontoret på Nesna og sjøfartsmyndighetene var også involvert i saken, men vil heller ikke følge saken videre.

Det er i dag 13 oppankringsplasser for skip langs Nordlandskysten.

Handnesøya, Nesna

HANSNESØYA: Det er i dag 13 oppankringsplasser for skip langs Nordlandskysten.

Foto: Kart: NRK