NRK Meny
Normal

Dødsulykke i steinfylling henlagt av statsadvokaten

Ingen kan stilles til ansvar for at en ni år gammel gutt omkom da han lekte i en usikret steinfylling i Brønnøysund i februar.

9-årig gutt døde i steinfylling i Brønnøysund

BLOMSTER OG BILDER: En uke etter at niåringen omkom, legger fortsatt folk ned blomster på ulykkesstedet.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– De etterlatte og tomteieren er orientert om henleggelsen, sier statsadvokat Hilde Stoltenberg til NRK.no.

William Lading Johansen (9) fra Molde omkom etter klemskade på Salhus i Brønnøysund tirsdag 18.februar. Gutten var på vinterferie i Brønnøysund og ulykken skjedde da han lekte i en steinfylling.

Politiet startet straks etterforskning for å finne ut om noen kunne stilles til ansvar for det som har skjedd. Steinfyllinga ligger i tilknytting til et gartneri, og politiet hentet inn eksperter for å vurdere hvor farlig fyllinga er.

– Straffeansvar er vurdert opp mot straffelovens paragraf 239 om å uaktsomt ha forvoldt noens død. Vår vurdering er at tomteeier ikke har opptrådt tilstrekkelig uaktsom til å kunne stilles til ansvar for dødsfallet, sier Stoltenberg til NRK.no.

– Må være klar årsakssammenheng

Barn fikk stein over seg i Brønnøy

Redningsmannskaper kom fort på plass, men guttens liv sto ikke til å redde.

Foto: Bård Pedersen / Brønnøysunds avis

Ifølge statsadvokaten beror dette på en konkret vurdering om eieren kan straffes for å ha unnlatt å sikre steinfylling for å unngå at noen døde.

– Det må være en klar årsakssammenheng for at man kan stilles til ansvar, sier hun til NRK.no.

– Min vurdering er at steinrøysa hadde ligget slik lenge og flere hadde brukt fyllinga over tid. Det har vært noen klager på fyllinga, men mest av estetiske årsaker.

Forstår du at noen reagerer på at ingen stilles til ansvar for et dødsfall til et barn på ei helt usikra steinfylling i utkanten av et byområde?

– Noen vil sikkert reagere på at dette blir henlagt. Jeg forstår at noen syns at noen bør stilles til ansvar. Samtidig er min vurdering av tomteier ikke har opptrådt tilstrekkelig uaktsom ift straffelovens paragraf 239.

Om tomteeieren kan stilles til ansvar ift andre lovbestemmelser har ikke statsadvokaten tatt stilling til.