Hengte opp seks naziflagg – nå beklager gjerningsmennene

Sjokkerte innbyggere i Nesna i Nordland våknet søndag til utsikten av flagg med nazisymboler som var hengt opp på flere offentlige bygg i kommunen. I dag hadde gjerningsmennene hengt opp en beklagelse på rådhusdøra.

Nazi-flagg på Nesna

VÅKNET TIL NAZIFLAGG PÅ OFFENTLIGE BYGG: Heidi Johansen tok dette bildet på vei hjem fra nattevakt søndag morgen. Bildet er fra den lokale skolen.

Foto: Heidi Johansen

A4-arket med beklagelse skrevet i blokkbokstaver ble i dag overlevert politiet av ordfører Hanne Davidsen (Ap).

– De skriver at det bare skulle være en liten spøk. De beklager det de har gjort, sier ordføreren, som ikke vil gå nærmere i detalj.

Men lensmann Hogne Rosø kan fortelle at både språkbruken og skriften tilsier at det er snakk om mindreårige.

– Hva står det på arket?

– De skriver at det var ment som en spøk og at de ville oppnå en snakkis og diskusjon på Facebook, forteller Rosø.

– De fortsetter med å skrive at de innser at det de har gjort er svært respektløst og umodent, og at de skjønner at de har gitt Nesna et dårlig rykte.

– Veldig trist

Totalt var det seks flagg som hang rundt på forskjellige offentlig bygg, blant annet samfunnshuset og Nesna barne- og ungdomsskole.

Ordfører i Nesna kommune, Hanne Davidsen, mener flaggene må ha blitt hengt opp etter klokka tre natt til søndag fordi det fram til da er politi på vakt, skriver NTB.

Davidsen sier til NRK at det hele er veldig trist.

– Dette er opprørende, og jeg er overrasket. Vi har ikke hatt slike episoder her tidligere.

Hun sier saken vil bli anmeldt til politiet og at det vil bli gjort forsøk på å finne ut hvem som står bak.

– Det ble funnet flagg på skolen, kommunehuset, havnebygget og samfunnshuset. Vi har vært i kontakt med politiet, og i kommunen skal vi ha et møte på tirsdag for å finne ut hva vi skal gjøre videre.

– Har ikke nazistsympatier

Lensmann Rosø sier at brevet er skrevet anonymt, men at han gjerne vil ta en prat med de skyldige.

Brevet tyder jo at det er ungdommelig dårskap som ligger til grunn. Men de har jo gjort seg flid med å bestille flaggene og planlegge dette, sier lensmannen.

I brevet skriver gjerningsmennene at de på ingen måte har nazistsympatier. Det gleder Rosø.

– Vi er jo lettet. Vi har overhodet ikke hatt tanker om det var folk på Nesna med slike ideer og slikt tankegods. Nå har vi heldigvis fått det bekreftet at det ikke er et slik miljø her.