Hopp til innhold

Hemmeligheten bak god kaffe

– Ønsker du deg en god og sunn brødskive, kjøper du ikke en gammel kneip i butikken til ti kroner. Det samme prinsippet gjelder kaffe, sier kaffeekspert Hilde Andersen.

Video kUNSTEN Å LAGE GOD KAFFE

Video: I Mosjøen kan de god kaffe. Her kan du se eksperten aksjon, å få svaret på hva som er god kaffe.

Antall solgte espressomaskiner til hjemmebruk har eksplodert her til lands. Ifølge tall fra «Elektronikkbransjen», vil det i år bli solgt nesten 200 000 slike maskiner. Mot bare 50 000 i 2009. Allikevel opplever mange et dårlig resultat når de tar den i bruk.

– Bruker du dårlige råvarer spiller det ingen rolle om du har en kaffemaskin til mange tusen kroner stående på kjøkkenbenken. Det er ikke bare utstyret som avgjør om kaffen du lager blir god, forteller Hilde Andersen.

Hun er en av landets fremste kaffeeksperter, og holder kurs for folk som har lyst til å lære hvordan man lager kaffe, og hun er dommer i norske kaffekunstkonkurranser.

I Mosjøen driver hun også kaffebaren «Lille Torget» sammen med Rune Andersen. Også han er usedvanlig flink når det kommer til å lage god kaffe. Rune er landets beste kaffemaker når det kommer til sjangeren «kaffe og alkohol». I juni i år kom han på tredjeplass i sin klasse, i verdensmesterskapet innen kaffekunst.

– Det er ikke akkurat romteknologi, men nøyaktighet er veldig viktig når kaffen skal være perfekt, sier Rune.

Også han peker på viktigheten av gode råvarer, når man skal få et godt kafferesultat.

Det er stor forskjell på kaffebønnene man får kjøpt her i landet.

– Industrikaffe har stort sett ikke en optimal kvalitet. Dette fordi den blir framstilt på en annen måte, enn de kaffebønnene av bedre kvalitet. Blant annet blir de oppbevart i en atmosfære som gjør at de får lengre holdbarhet, men som igjen går ut over smaken.

Kaffemester

Rune Andersen er landets beste på kaffedrinker.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Er du ute etter de aller beste råvarene anbefaler Hilde at folk tar kontakt med en spesialforretning eller en kaffebar.

– De fleste kaffebarene i landet importerer kvalitetsbønner, og selger dem over disk. Da får du bønner som er ferske, og du kan få hjelp til å velge den typen som passer din smak, sier Hilde.

Et hav av smaker

Hilde forteller at kaffebønnen smaker forskjellig alt etter hvor eller hvordan den er produsert.

– Liker du lys kaffe med søtlig preg, eller vil du ha en mørk kaffe med bæraktig smak, så be om det i kaffebaren. Det finnes utrolig mange forskjellige kaffebønner med en naturlig smaksprofil.

Kaffeeksperten vil nemlig ikke anbefale kaffebønner som er tilsatt kunstig smak.

– Kjøper du for eksempel kaffebønner med «Irish Coffe» eller karamellsmak, er disse ofte tilsatt kunstige smaksstoffer og sirup på forhånd. Dette vil gå ut over kvaliteten på bønnene, og er ikke sunt, sier Hilde.

Hun anbefaler at man heller tilsetter smak og krydder i kaffen i etterkant.

Holdbarhet

– Kaffebønner er ferskvare, så en åpnet pose bør brukes i løpet av to-tre uker. Etter den tiden vil kvaliteten og smaken forringes. At den oppbevares i en tett beholder er også viktig. Hvis ikke kan kaffen ta smak fra andre matvarer, sier Hilde.

Hun forteller også at noe av det viktigste du kan investere i, er en god kaffekvern.

– Da maler du opp den kaffemengden du har behov for til enhver tid, da ferdigmalt kaffe ikke holder seg god noe særlig lenge. Da kan du også male bønnene i den grovheten som er tilpasset bryggemetoden du bruker.

Tiden spiller en rolle

Hvor lenge du lar kaffen være i kontakt med vann avgjør hvor mye du får ut av kaffen. Også om kaffen du lager er sunn eller usunn avgjøres av dette.

– Dersom kaffepulveret ikke er lenge nok i kontakt med vannet, vil du ikke få alle de gode smakene med i den ferdige kaffen. Trekker den derimot for lenge vil du kunne oppleve at kaffen blir for besk, og du kan blant annet bli dårlig i magen. Det er fordi for mye av de naturlige oljene i kaffen frigjøres og kommer med.

Regelen er for eksempel at kaffe på en presskanne skal trekke i cirka seks-syv minutter.

Les bruksanvisningen

Mange som kommer på kurs til Hilde, ønsker å lære seg hvordan de skal bruke kaffemaskinen sin.

– Det er veldig mange som rett og slett ikke har åpnet bruksanvisningen. En annen ting som er alfa omega, er renhold. Maskinene må rengjøres grundig hver dag, sier hun.

VM-drinken

Har man nok kunnskap og er en kaffeentusiast til fingerspissene, kan man gjøre som Rune Andersen; konkurrere om å lage den beste kaffen.

– Det var utrolig gøy å komme blant de tre beste i min klasse, «Coffe of Good Spirits». Jeg konkurrerte mot deltakere fra 25 andre land.

Kaffedrink

Rune Andersens premierte kaffedrink inneholder, rom, drambuie, kaffe, sitron og skal ha krem på toppen.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK