Hopp til innhold

Vi spiser opp fôret til oppdrettslaksen

"Alle" kjøper omega-3 oljer, derfor blir det ikke nok igjen til å fôre oppdrettslaksen.

Randi Hansen

STORE MENGDER OLJE: Randi Hansen i helsekostbutikken selger mer omega-3.

Foto: Knut Eirik Olsen

På en av helsekostbutikkene i Bodø merker Randi Hansen at omega-3 salget øker. – Omega-3 oljen er sunn, men folk må bruke kvalitetsolje, sier hun.

Selger mye laks

I fjor var norsk eksport av oppdrettslaks vinneren av alle næringer i Norge på det internasjonale markedet.

Men næringen har ikke klart å fordøye denne suksessen, før det dukker opp en trussel som i alle fall vil føre til at laksen blir vesentlig dyrere enn i dag.

Stor etterspørsel etter fiskeolje

Årsaken er at den ettertraktede fiskeoljen også er råstoff for det fôret som brukes til å mate laksen. Forskere har beregnet at etterspørselen etter fiskeolje i 2020 vil være nesten 750.000 tonn mer enn det som er blir produsert, skriver nettavisen IntraFish.

Fiskeoljen inneholder sunne fettsyrer som kan hindre ADHD, schizofreni og depresjon, og forebygge dysleksi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oppdrettslaks

TRENGER OGSÅ OMEGA-3: Oppdrettslaksen.

Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

Laksen blir dyrere

Direktør Ivar Pettersen i Institutt for landbruksøkonomisk forskning har laget rapporten om omega-3. For ham er det opplagt at oppdrettsnæringa får svært tøff konkurranse fra helsekostindustrien.

- Laksenæringen må regne med at fiskeoljen, og dermed også laksen, blir vesentlig dyrere enn i dag, sier Pettersen.

Pettersen mener det lureste næringen nå kan gjør for å unngå krise, er å finne oljer som kan erstatte de som brukes i dag, et råd som oppdrettsnæringen ser ut til å ville lytte til.

Les også: Ikke kontroll på fiskeoljen

Les også: Lærer best med fisk i magen

Les også: Vær bevisst på laksen du spiser

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Laks, oppdrettslaks

GOD OMEGA-3-KILDE: Oppdrettslaks.

Foto: Jon Eeg / Scanpix

Vil lage egen olje

Oppdrettsnæringen har lenge skjønt at de må regne med dyrere laks som følge av dyrere fiskeoljer.

Derfor sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Henrik Stenwig, at de nå starter forskingen for å utnytte fisk og alger som kun kan brukes av oppdrettsnæringen.

– Det er forskjell på fiskeolje som brukes til produkter beregnet på mennesker, og den oljen som kan brukes av oppdrettsnæringen, sier han.

Les også: Noen svømmer med delfiner, andre med laks

Les også: Vil stoppe oppdrettsplaner

Les også: Makt og avmakt i oppdrettsnæringen

Les også: Mener norsk laks er for dyr