Helsetoppene har økt lønna med 24 prosent

På fem år har direktørene i Helse Nord i snitt økt lønna med 24 prosent. Én direktørlønn har økt med over 40 prosent. Det mener Norsk Sykepleierforbund er uanstendig.

direktørlønn, Helse Nord

Administrerende direktør Lars Vorland er uenig i kritikken om at direktørlønningene er uanstendig. – Vi skal ha konkurransedyktig lønn, men ikke være lønnsledende.

Foto: Marte Lindi / Grafikk: Benjamin Fredriksen

Når fylkesleder Gjertrud Krokaa i Norsk Sykepleierforbund får se tallene som viser hvordan lønnsutviklingen har vært for lederne i Helse Nord, rister hun oppgitt på hodet.

– Jeg synes det er uanstendig, er hennes første reaksjon.

Tall NRK har hentet inn viser at gjennomsnittslønnen til direktørene i Helse Nord har økt med 24 prosent på fem år.

Laster innhold, vennligst vent..

Tjener to millioner i året

Lønnen til stillingen som eierdirektør har økt med 42 prosent. Noe som skyldes at Hilde Rolandsen fikk en langt høyere lønn enn sin forgjenger da hun begynte i jobben i 2013.

Høyest lønn har administrerende direktør Lars Vorland, som tjener nesten to millioner kroner i året. Til sammenligning tjener statsminister Erna Solberg 1,5 millioner kroner.

– De snakker om moderasjon i lønnsoppgjørene og behovet for omstillinger og nedskjæringer. Når de velger å kutte nederst, er det oppsiktsvekkende at de øker lønningene på toppen, mener Krokaa.

Gjertrud Krokaa

Gjertrud Krokaa, fylkesleder Norsk Sykepleierforbund.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

Tall fra Norsk Sykepleierforbund viser at de lavtlønte ikke har fått den samme lønnsveksten. En sykepleier med full ansiennitet har fått en økning på 16 prosent i løpet av de fem årene. I dag er lønnen på 427.000 kroner.

– Umiddelbart tenker jeg at dette er feil. Offentlig sektor skal ikke være lønnsledende, og topplederlønningene må ikke bli for høye sammenlignet med de øvrige i helsesektoren, sier Tove Karoline Knutsen (Ap) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Tove Karoline Knutsen

Tove Karoline Knutsen, stortingsrepresentant (Ap).

Foto: Jon Olav Nesvold / NRK

Helse Nord-ledelsen har også tidligere fått kritikk for høye lønninger.

– Riktig nivå

Administrerende direktør Lars Vorland er uenig i kritikken om at direktørlønningene er uanstendig.

– Vi skal ha konkurransedyktig lønn, men ikke være lønnsledende. Det nivået mener jeg vi ligger på, sier direktøren.

Han bekrefter at de har gitt enkelte ledere et ekstra lønnspålegg.

– Det har vi gjort for at deres lønn skal være i balanse med de øvrige direktørene.

– Ikke grenser

Knutsen mener det vil være skummelt hvis helsevesenet bidrar til en lønnsgalopp.

– Hvis man tror lønn er det eneste som skal til for at folk vil ta slike lederverv, er det ikke grenser for hvor høyt man kan drive disse lønningene, sier hun.

Krokaa i Norsk Sykepleierforbund tegner et bilde av situasjonen..

– Jeg tenker på et bilde jeg så på internett her om dagen, med en stor robåt med plass til 20 roere. Oppe på soldekket ligger det tre stykker, som klapper hverandre på skuldrene fordi de har vært heldige med nedbemanning og nedskjæringer. Nede i båten sitter det en mann igjen som skal ro båten. Det er et godt bilde på hvor vi er på vei i helsevesenet, sier hun.