Hopp til innhold

Helsefag taper i budsjettet

Helse-Norge skriker etter flere med fagutdanning. Det følges ikke opp i forslaget til statsbudsjett, mener Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon

Sykepleiere
Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

– Helsefagutdanningen får fortsatt ikke den fagstøtten tekniske fag får.

Resultatet er at studentene synes det blir for dyrt å ta helsefag.

Dermed kan Regjeringen se langt etter målsettingen om 6.000 nye fagutdannede, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i HSH.

Organisasjonen representerer flere hundre virksomheter innenfor helse og omsorg

Studenter som vil jobbe i eldreomsorgen, med psykisk syke eller ha en annen jobb i helsevesenet eller sosialtjenesten, må betale dyrt for å gå på fagskole.

Studenter som velger et teknisk fag, slipper imidlertid å betale, fordi staten gir et stort nok tilskudd til å dekke skolens kostnader.

Gutte og jentefag

Tekniske fag er nesten rene guttefag. 95 prosent av de drøyt 1.000 studentene som fullførte teknisk fagskole skoleåret 2005/2006, var gutter. På helsefag er det jentene som er i klart flertall.

Madsen mener dagens ordning betyr forskjellsbehandling av kvinnelige og mannlige studenter i fagskolene.

Helse- og sosialfagstudenter på landets fagskoler må fortsatt betale skolegangen selv hvis forslaget til statsbudsjett blir vedtatt i Stortinget.

Det er kjønnsdiskriminerende at en utdanningsvei som tiltrekker seg gutter får bedre kår enn en vei som appellerer mest til jenter.

Helse- og sosialfagskolene må fullfinansieres og sikres som en egen post i statsbudsjettet for 2008, sier hun.

Kostnader stopper studentene

Madsen mener det haster med å gi helse- og sosialfagstudentene samme behandling som elevene på teknisk fagskole.

- Uten en sterkere satsing på helse- og sosialfagutdanning, blir det svært vanskelig å nå målene i Soria Moria-erklæringen om flere hender til helse og omsorg.

Kunnskapsløftet 2015 legger til grunn at det skal utdannes 6.000 studenter ved fagskolene i helse- og sosialfag innen 2010. Vi ligger nå an til at det ikke blir mer enn halvparten, ca 3.000.

Hun mener flere hadde valgt disse fagene hvis kostnadene ble lavere.

- Mange ønsker å ta disse utdanningene samtidig som de er i jobb, men for mange sykehus og andre helse- og omsorgsvirksomheter, blir en slik skoleregning for høy til at det lar seg gjennomføre, sier Madsen.