Hopp til innhold

Helsearbeider fra Nordland smittet av meslinger

Folkehelseinstituttet bekrefter et fjerde tilfelle av meslinger, denne gang har smitten skjedd i Norge.

Helsepersonell med båre

En helsearbeider i Nordland har blitt smittet av meslinger i Norge.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Didrik Vestrheim

Avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

En uvaksinert helsearbeider fra Nordland har blitt smittet i Norge av meslinger.

– Det er et par år siden vi hadde tilfeller av meslinger der smitten har skjedd i Norge, sier avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Smitten har skjedd i forbindelse med meslingtilfellene i februar.

Den syke er en helsearbeider født på 1960-tallet. Personen har vært i kontakt med helsearbeideren som ble syk i februar, sier Vestrheim. Diagnosen ble bekreftet fredag.

Svært smittsomt

Folkehelseinstituttet har vært forberedt på at det kunne oppstå nye tilfeller av meslinger i forbindelse med at sykdommen ble påvist hos tre personer i februar.

– Meslinger er et veldig smittsomt virus. Når ubeskyttede personer er i kontakt med syke kan de bli smittet. Den lokale helsetjenesten følger dette opp, og informerer personer som kan ha vært i kontakt med den smittede, sier Vestrheim.

Tror ikke på stort utbrudd

Han mener det er fullt mulig at det kan oppstå noen flere tilfeller i forbindelse med dem som er påvist til nå, men et stort utbrudd er lite sannsynlig. Vestrheim sier det nye meslingtilfellet viser at også voksne kan ha behov for å vaksinere seg, men han tror ikke vi står overfor et stort utbrudd.

– Det er høy vaksinasjonsdekning mot meslinger i Norge. De fleste er beskyttet, så vi frykter ikke noe stort utbrudd.

Oppfordrer til å kontakte lege

Personer som kan ha vært i kontakt med meslingsyke i februar, som ikke selv er vaksinert eller har hatt meslinger, oppfordres til å kontakte lege dersom de utvikler symptomer på meslinger.

– Dette er noe vi følger nøye opp slik at vi kan forebygge videre smitte. Kjenner man ikke til om man har hatt meslinger eller fått vaksine, anbefaler vi å vaksinere seg. Om man er usikker, gjør det ingenting å ta en ekstra dose av vaksinen, sier Vestrheim.

Det anbefales å kontakte lege- eller helsetjenesten per telefon, og ikke møte opp på legevakt eller legekontor før mistanke om meslinger er avkreftet.