NRK Meny
Normal

Helse Nord i knipe

Det kan bli dramatiske kutt i pasienttilbudene ved samtlige sykehus i fylket i år. Helse Nord har krevd at helseforetakene får budsjettene i balanse.

Dermed mangler de tre sykehusene i Nordland samla over 100 millioner kroner i budsjetter som allerede er skåret inn til beinet. Foretaksledelsen ved sykehusene ber myndighetene innse alvoret i situasjonen.

- Innenfor de relativt nøkterne rammene Helgelandssykehuset, skal det ikke store kuttene før situasjonen blir relativt dramatisk.

Det sier foretaksdirektør ved Helgelandssykehuset, Jan Erik Furunes.
Han mangler minst 20 millioner kroner for å få årets budsjett i balanse. På Nordlandssykehuset sitter økonomidirektør Jørn Stemland.
Han må alene spare 50 millioner kroner i år.

- Dette er bekymringsfullt, sier han. - Vi har mindre penger enn det aktiviteten kommer til å koste i år, så da blir det underskudd, og kutt i pasienttilbudet.

Budsjettene må i balanse

Men selv om sykehusledelsen går tom for ideer, må budsjettene i balanse, sier informasjonsjef i helse nord, Kristian Iversen Fanghol. Foretaksdirektøren ved Helgelandssykehuset mener myndighetene ikke skjønner at inntektene ikke står i stil med de økende utgiftene.
- Hvis noen ikke tror at dette er en relativt håpløs situasjon, vil jeg invitere både helseministere og helsepolitikere til Helgelandssykehuset for å sette seg inn i situasjonen, sier Jan Erik Furunes til NRK.