Hopp til innhold

Skulle kutte, fikk flere ansatte

Regner med å havne 220 millioner kroner unna målet. Ber sykehusene heller tenke på neste år.

Sykehus

KLARER IKKE Å KUTTTE: Helse Nord klarer ikke økonomisk balanse i år heller.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.coulourbox.no

I dag var det styremøte i Helse Nord, der økonomien nok en gang satte grå hår i hodet på styret.

- Greier nok ikke balanse

Bjørn Kaldhol

Styrelder i Helse Nord Bjørn Kaldhol.

Foto: NRK

- Vi må nok bare innse at vi heller ikke i år klarer å gå i null, sier styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord.

Helse Nord styrer mot et underskudd på 220 millioner kroner i år og bare i juli var underskuddet på vel 23 millioner, viser sakspapirene fra dagens styremøte.

- Vi skal jobbe knallhardt for å ikke helt på 220 millioner i underskudd i år, men balanse er utenfor rekkevidde, sier Kaldhol til NRK.

Får det fortsatt ikke til

Heller ikke i år i balanse

Helsereformen i 2002 skulle få bukt med de stadige budsjettoverskridelsene ved at ansvaret for sykehusene havnet hos staten og vekk fra fylkeskommunen. Tidligere helseminister Sylvia Brustad (Ap) har flere ganger påpekt viktigheten av å drive i balanse og stilt krav til helseforetakene.

Budsjettet sprekker igjen

Hva sier departementet om at dere ikke i år heller klarer å drive i balanse?

- Det får vi vite på torsdag når vi skal møte dem, svarer Kaldhol.

I sakspapirene til styremøtet ber Helse Nord om at sykehusene nå må konsentrere seg mer om neste års kutt.

- For optimistiske prognoser

Nå setter Helse Nord ned en arbeidsgruppe for å se på hvordan pengene i de ulike delene av sykehuset egentlig blir brukt.

- Vi har nok hatt en tendens til å være litt for optimistiske i våre prognoser på begynnelsen av året og så viser det seg at gjennomføringa er vanskelig, sier Kaldhol.

- Verken jeg eller styret er fornøyd med situasjonen i dag, ressursbruken er for stor. Men jeg vil legge til at jeg er fornøyd med det tilbudet vi gir pasientene.

Skulle kutte, fikk flere ansatte

Totalt har Helse Nord et budsjett for 2008 på ca. 10,6 milliarder kroner. Høye lønnskostnader og et dyrt lønnsoppgjør står for 98 av millionene helseforetaket har brukt for mye hittil i år.

Skal kutte 400 årsverk

I tillegg har ikke planene om å redusere antall ansatte blitt gjennomført slik ønsket, antall månedsverk hittil i år er i snitt 23 mer enn det var samme periode i fjor.

Korrigert for overtakelse av ambulansetjeneste, avhending av stillinger i barnehager og opptrappingsplan psykiatri er dette en nedgang på rundt 60 månedsverk, men dette er ikke nok til å nå de mål vedtatt i budsjett 2008.