NRK Meny
Normal

Helikopter hektet seg i høyspentlinje

Piloten fikk løsnet måleutstyret raskt og ingen kom til skade. Årsaken til uhellet er foreløpig ikke kjent.

Målesonde henger i høyspentledning

Målesonden henger igjen i høyspentledningen etter nestenulykken tidligere i dag.

Foto: NGU

En målesonde som Norges geologiske undersøkelse (NGU) bruker til kartlegging av berggrunnen hektet seg i en høyspentlinje 12 kilometer sør for Narvik.

Til alt hell ble ingen skadd i uhellet som skjedde ved 13-tiden i dag.

Piloten løste målesonden fra helikopteret umiddelbart, og landet trygt ikke langt fra stedet, skriver NGU og Heliscan i ei pressemelding.

Det er helikopterfirmaet Heliscan fra Frosta som flyr helikopteret. Firmaet har tatt kontakt med Statnett som vil hente ned sonden i løpet av morgendagen.

– Hadde heldigvis lav hastighet

Daglig leder i Heliscan, Arnt Ring, sier til NRK at han må få snakket ordentlig med mannskapet før han kan uttale seg konkret om årsaken til uhellet.

– Men det er åpenbart at de har vært for lavt. Det heldige var at de hadde lav fart. Det kan fort bli farlig dersom man ikke greier å slippe wiren hurtig når man blir sittende fast på den måten, sier Ring til NRK.

Målingene foregår ved at helikopteret flyr med den underhengende målesonden med nær konstant høyde 60 meter over bakken og i en hastighet på 100 kilometer i timen, opplyser NGU og Heliscan.

Helikopteret er uskadd

Hendelser som dette vil normalt sett bli undersøkt av havarikommisjonen. Ring forteller at helikopteret kom fra hendelsen uten skader.

– Det ser ut til at måleutstyret til NGU også henger der uskadd, sier Ring.