NRK Meny
Normal

Helgelending siktet i internasjonal overgrepsaksjon

341 personer er pågrepet i en lang rekke land i en overgrepssak der barn er utnyttet og avbildet. 23 nordmenn er avhørt og 19 av disse har erkjent kjøp eller oppbevaring. En av dem er fra Nordland.

Kanadisk politibil

Politiet i Toronto har arbeidet med saken som har fått kodenavn Operasjon Spade i over tre år.

Foto: /Mark Blinch

Aktor Jonas Nerdal

Politiet på Helgeland venter nå på analysene av beslagene som er gjort, ifølge politiadvokat Jonas Nerdal.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Det var politiet på Helgeland som i vår rykket ut og pågrep en mann fra Rana etter tips fra kanadisk politi. Mannen ble pågrepet og siktet i slutten av mai. Da ble det også tatt beslag i mannens datautstyr.

– Mannen er siktet for innføring, kjøp og oppbevaring av materiell som viser overgrep mot barn, sier politiadvokat Jonas Nerdal i Helgeland politidistrikt til NRK.no.

Politiet på Helgeland venter nå på analysene av beslagene som er gjort, ifølge Nerdal.

I utgangspunktet er 36 nordmenn fordelt på 20 politidistrikt anmeldt for å ha kjøpt seksualiserte bilder eller filmer av barn i forbindelse med en aksjon i regi av politiet i Toronto i Canada i mai 2011.

19 nordmenn har erkjent forholdet

I Norge ble sakene oversendt til lokalt politi i mars. Ved utgangen av oktober i år er 23 personer avhørt, og til sammen 19 har erkjent kjøp eller oppbevaring. Én sak er ferdigbehandlet av rettssystemet, en sak som endte med en dom på tre måneders fengsel. Flere av de anmeldte er tidligere straffet for lignende forhold.

Kripos kommenterer overgrepssaken som er avslørt av kanadisk politi.

Se intervju med Bjørn-Erik Ludvigsen, politioverbejent i Kripos.

Politioverbetjent i Kripos Bjørn-Erik Ludvigsen sier dette er en operasjon tilbake i mai 2011 der politiet i Toronto aksjonerte mot eieren av et nettsted som solgte og distribuerte seksualiserte bilder og filmer av barn.

Det ble beslaglagt flere tusen filmer og 40 TB data. I tillegg fikk politiet tilgang til firmaets kundedatabase.

– Denne aksjonen viser at internasjonalt politisamarbeid fungerer. Det har vært et tidkrevende arbeid, men viser at internett ikke er et fristed for forbrytelser mot barn, sier Ludvigsen.

400 barn er reddet

Operasjon Spade

Illustrasjon fra Toronto-politiet som viser overgrepssakens forgreninger.

Foto: Toronto Police Service / Faksimile

Nesten 400 barn er funnet og reddet ut av hendene på overgripere i løpet av en tre år lang etterforskning, skriver den britiske kringkastingen BBC. Rundt 100 av arrestasjonene ble gjort i Canada, mens 240 andre ble pågrepet i andre land.

I sentrum for virksomheten står et firma i Toronto som har solgt DVD-er og strømmet videoer av nakne gutter til en rekke land. Firmaet Azov Films markedsførte videoene og bildene som «naturistiske» og hevdet at de var lovlige i USA og Canada. Filmene er solgt til i alt 94 land, opplyser politiet.

Lederen for firmaet, en 42 år gammel canadier navngitt som Brian Way, har vært i canadisk politis varetekt siden han ble pågrepet i mai 2011. Han er tiltalt på 11 punkter.