NRK Meny
Normal

Helene kjempet mot tårene

Utøya-overlevende Helene Kaltenborn (20) vant valget og den ferske representanten deltok på sitt første fylkesting i dag. – Jeg måtte kjempe mot tårene, forteller hun.

Fylkestingsrepresentant Helene Kaltenborn og fylkesordfører Sonja Steen

SPENT OG GLAD: Fylkestingsrepresentant Helene Kaltenborn (20) gleder seg til å ta fatt. Her gratulerer hun den nye fylkesordføreren Sonja Steen i Nordland.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– I dag ble det mye som virket inn på følelsene. Spenninga i salen om makta i fylkestinget ble veldig sterkt, forteller hun til NRK.no.

Kaltenborn var en av dem som kom levende fra tragedien på Utøya. Sommeren har bestått av sorg, begravelser og mange refleksjoner over livets tilfeldigheter.

I slutten av august var det godt å starte valgkampen, som for Arbeiderpartiets fjerdekandidat resulterte i fast plass som fylkestingsrepresentant i Nordland.

– Det var en skikkelig opptur, sier hun.

Maktkamp

Men kampen om makta på fylkestinget i Nordland ble en langvarig affære. Arbeiderpartiet lå lenge an til å miste makta, men til slutt ble det klart at de fortsetter samarbeidet med KrF og Sv, og får støtte fra de to representantene fra Rødt til å danne en fylkesregjering.

I dag sto nervene i høyspenn for den ferske representanten.

– Jeg har aldri vært så nervøs før. Alt er spennende, og det er jo bare ett mandat som skiller mellom opposisjon og posisjon, sier hun.

Spås lysende framtid

Helene Kaltenborn

Helene Kaltenborn jubler over Arbeiderpartiets gode resultat under årets skolevalg.

Foto: Knut Haarvik

Den ferske fylkestingsrepresentanten fra Stamsund mener at hun både er representant for sin hjemregion Lofoten, og for AUF.

– Men det skal ikke hindre meg i å være opptatt av hele fylket, og alle typer saker, sier hun.

Helene Kaltenborn, som er datteren til tidligere sosialminister Guri Ingebrigtsen (Ap), er spådd en lysende politisk karriere av flere i Arbeiderpartiet. De bygger denne antakelsen på at hun har gjort en god jobb som politisk nestleder i Nordland AUF, og at hun nå er valgt inn i fylkestinget. Når hun får spørsmålet om hun ser for seg en politisk karriere, er svaret ikke et klart «ja», men mer en vurdering rundt hva det vil si å tenke på politikk som en karrierevei.

– Det er ikke lurt å bygge opp så mange forventninger nå. Det er så mye som kan skje. Derfor tar jeg ting som de kommer, og tar det derfra, sier hun til NRK.no.

Også Bikset på tinget

Helene Kaltenborn og Jørgen Bikset har startet valgkampen i Bodø

AUF-erne Helene Kaltenborn og Jørgen Bikset overlevde begge tragedien på Utøya. Her driver de valgkamp i Bodø. Begge kom inn på fylkestinget.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Helene er ikke den eneste AUF-eren som nå er ny på fylkestinget i Nordland.

Fylkessekretær Jørgen Bikset fra Bodø, som sammen med Helene Kaltenborn har fortalt om Utøya-tragedien på NRK.no, kom inn i fylkestinget som vararepresentant, etter at Odd Eriksen og Sonja Steen ble valgt til fylkesrådsleder og fylkesordfører.