Styret i Hurtigruten ville anløpe færre havner

Trygve Hegnar måtte stoppe styremedlemmer som ønsket at Hurtigruten skulle gå ut av avtalen med staten.

Trygve Hegnar

– Enkelte styremedlemmer mente Hurtigruten var bedre tjent med å anløpe mye færre havner, og ikke gå to ganger om dagen. De ville også utvide virksomheten utenfor Norge. Det var jeg helt imot, og det synet førte heldigvis ikke frem, sier Trygve Hegnar.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Styremedlemmene mente det ville gi Hurtigruten muligheter til å anløpe mange færre havner enn det avtalen med Staten krever.

– De mente Hurtigruten var bedre tjent med å anløpe mye færre havner, og ikke gå to ganger om dagen. De ville også utvide virksomheten utenfor Norge. Det var jeg helt imot, og det synet førte heldigvis ikke frem, sier Hegnar.

Mottar fem milliarder

På Generalforsamlingen i Narvik nylig, fortalte Trygve Hegnar om denne situasjonen i styret. Bakgrunnen var debatten om Hurtigruten egentlig er subsidiert gjennom statens kjøp av tjenester fra Hurtigruten.

Hurtigrutens drift er ikke bare basert på avtalen med staten. Selskapet er svært fornøyd med den nye låneavtalen. En rekke banker har sammen refinansiert lånet på over tre milliarder kroner, noe som vil gi Hurtigruten rask nedbetaling og større frihet.

– Vi har fått på plass en låneavtale som løper i fem år, og vi trenger ikke lenger å tenke på det, sier Hegnar.

Eierpost på 33 prosent

Video hurtig-subs

Bønder mener Hegnar er like subsidiert som dem.

I mars ble det kjent at storaksjonær og styreformann Trygve Hegnar i Hurtigruten ville ha enda mer av selskapet. Gjennom sitt investeringsselskap Periscopus bød han fire kroner for 20,5 millioner aksjer.

Noen eiere lot seg friste, og noen dager senere satt Hegnar med full kontroll i selskapet.

Lukrativ hurtigruteavtale

I fjor sikret Hurtigruten en gullkantet avtale med Staten. Over åtte år skal selskapet få mer enn fem milliarder kroner mot at selskapet sørger for anløp i 34 havner sju dager i uken.

Den nye avtalen innebærer et årlig tilskudd på 640 millioner kroner i gjennomsnitt for perioden fra 2012 til 2019.

Regionale nyheter fra Nordland, Troms og Finnmark

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Bjørklund innstilt som ny styreleder

    Valgkomiteen i Tromsø idrettslag har innstilt Stig Bjørklund som ny styreleder, etter at Helge Kræmer bestemte at han skulle forlate vervet etter ti år. Valgkomiteen foreslår videre at Astrid Strandbu blir nestleder, Miika Koppinen, Dagfinn Sætra, Anita Sletten og Frode Rinnan blir medlemmer, mens Susanne Olsen blir varamedlem.

  • 12 nye uker i varetekt

    Politiet har fått medhold om 12 nye uker i fengsel for den siktede etter drapet ved Skjombrua i november i fjor. Den 23 år gamle mannen er siktet for å ha knivstukket to menn i en bil, den ene mannen døde av skadene han fikk. Nå blir han sittende i varetekt fram til 15. mai. – Vi håper etterforskningen skal være klar til da. Hovedforhandlingene vil sannsynligvis holdes i oktober, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

  • Laveste sysselsetting på ti år

    En ny rapport utarbeidet av Stortinget viser at Finnmark har den laveste sysselsettingsgraden på 10 år. Stortingsrepresentant for Ap i Finnmark, Helga Pedersen mener man burde bruke mer statlige midler på investeringer i reiseliv og fiskeri.

Starter klokken 18:45
Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.