Hopp til innhold

Ønsker Hegnar velkommen

Mange vil ønske Trygve Hegnar velkommen som ny styreleder i Hurtigruten.

Bedriftsforsamling I Hurtigruten

SAMLET: Her er bedriftsforsamlingen samlet i Narvik. Det er kun styreleder som er på valg, og Trygve Hegnar er enstemmig innstilt.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Han har selv aldri reist med Hurtigruten, men knappe året etter at Trygve Hegnar anbefalte selskapet å begjære konkurs, stiller han i dag til valg som styreleder.

– Og han er velkommen, sier siviløkonom og forskningsleder ved Høgskolen i Bodø, Gisle Solvoll til NRK.

Dagens Næringsliv skriver i dag at en enstemmig valgkomité har innstilt Trygve Hegnar som ny styreleder i Hurtigruten.

Hegnar var senest i forrige uke kritisk til ledelse og eiere i selskapet. Innstillingen av Hegnar vil nok vekke reaksjoner, sier Solvoll.

– Når en person som Hegnar går inn her, vil nok endel føle seg provosert. Samtidig er det en del aksjonærer som ønsker han velkommen. Han er en mann som har levert tidligere, har kapital og som kan tilføre Hurtigruten viktig kompetanse, sier Solvoll.

Bedriftsforsamling i dag

Senest i forrige uke var Trygve Hegnar kritisk til både ledelsen og eierne i selskapet. Han harsellerte både med fylkeskommunene og bankene som har vært eiere i en av Kyst-Norges viktigste selskaper.

«Dumme» Sparebanken Narvik

Trygve Hegnar

HELOMVENDING: Trygve Hegnar handlet forrige uke aksjer i rederiet han selv har karakterisert som et synkende skip.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

En av de tidligere eierne, som Hegnar før oppkjøpet kalte «dumme» er Sparebanken Narvik. Men styreleder Hans Larsen tar seg ikke nær av Hegnar karakteristikker.

– Han har tydeligvis endret tilnærming for å si det sånn, for dersom man går inn å handler aksjer i selskapet så må man vel ha tro på selskapet. Og jeg er helt sikker på at han igjen ønsker å gjøre noe med det, og det ønsker vi velkommen, avslutter Larsen.

Aksjekursen føk i været da det ble kjent at Trygve Hegnar hadde kjøpt seg opp i selskapet. Mandag hadde hegnar en urealisert gevinst på 135 millioner kroner. Sparebanken Narvik har nå solgt seg ut av selskapet, men styreleder Larsen ønsker Hegnar lykke til.

– Han har lang fartstid i skipsbransjen og har vist han han får det til. Jeg har stor tillit til at dette blir veldig bra.

Vil flytte hovedkontoret?

Neste store utfordring for Hurtigruten er anbudet som lyses ut over nyttår.

– Dette anbudet må de vinne for å sikre driften, sier Solvoll.

Når det gjelder plasseringen av hovedkontoret, tror Solvoll at Trygve Hegnar som styreleder vil ha en mening om hvor det bør ligge.

– Hurtigruten har historisk sett vært et historisk selskap og det er fortsatt mye følelser og lokalpatriotisme knyttet til Hurtigruten. Det som sannsynligvis kommer til å skje er at administrasjonen kommer til å bli samlet ett sted. I dag er det delt mellom Narvik og Tromsø. Hvor det blir er vanskelig å si, men vi håper det blir i Nord-Norge. Det er viktig at den nordnorske profilen og forankringa er tilstede selv om selskapet nå er eid av aksjonærer utenfor landsdelen, sier Solvoll.

Hurtigruten hadde et overskudd på 127 millioner kroner i tredje
kvartal i år. Det var 67 millioner mer enn selskapet tjente i
samme periode i fjor, til tross for at passasjertallet gikk ned
med 6 prosent i år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.