Hegnar: – Dette var ingen hyggelig beskjed å få

Styreleder Trygve Hegnar i Hurtigruten beklager at Olav Fjell trekker seg som konsernsjef i selskapet. Da Fjell tok over ledelsen for fire år siden, var Hurtigruten på konkursens rand. – Han har gjort en formidabel jobb, sier Hegnar.


Trygve Hegnar

– Vi har vært veldig fornøyd med Olav Fjell. Han har gjort en kjempejobb i fire år, så dette var ingen hyggelig beskjed å få, sier styreleder Trygve Hegnar.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Hegnar, som også er største eier i selskapet, berømmer jobben Fjell har gjort med å rette opp økonomien i Hurtigruten.

– Vi har vært veldig fornøyd med Olav Fjell. Han har gjort en kjempejobb i fire år, så dette var ingen hyggelig beskjed å få. Han har vært igjennom en omstruktureringsfase i Hurtigruten, solgt masse selskaper, restrukturert og refinansiert virksomheten. Han ønsker å gjøre noe annet nå. Han har pendlet fra Oslo til Narvik i fire år, sier Trygve Hegnar til NRK.no.

I dag ble det kjent at Olav Fjell sier opp sin stilling som administrerende direktør i Hurtigruten ASA. Fjell startet som administrerende direktør i Hurtigruten i 2008. Han har blant annet bakgrunn fra Statoil, hvor han var konsernsjef fra 1999 til 2003. Styrelederen skryter av de gode lederegenskapene til Olav Fjell.

– På konkursens rand

Da Fjell tok over som leder i Hurtigruten var det neste på konkursens rand. I dag er det et selskap som har adskillig lysere prognoserer enn for fire år siden. Hegnar gir denne beskrivelsen av snuoperasjonen som har vært gjort.

– Det har vært en veldig vanskelig operasjon. Selskapet var veldig ille ute, og måtte refansieres i 2008. Videre hadde vi en dårlig avtale med staten og banklån som var svært utsatt. Styret har det siste året lagt vekt på å få på plass en statsavtalen, og den jobben er nå avsluttet. Nå skal vi se om det andre ting på den operative siden som kan gjøres, sier Hegnar.

Jakten på ny arvtaker

Olav Fjell

Olav Fjell melder i dag at han går av som administrerende direktør i Hurtigruten ASA.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Om 14 dager holder styret i Hurtigruten et ordinært styremøte.

– Da vil dette komme på dagsordenen. Deretter setter vi i gang en prosess for å erstatte Fjell. Den jobben kan gå raskt, men vi må også være forberedt på at det kan ta flere måneder.

Olav Fjell har en oppsigelsestid på 6 måneder og dato for fratreden vil avtales med styret.

– Det som er det fine er at Fjell ikke har noen ny stilling å gå til. Han har sagt at han står til styrets disposisjon, sier Hegnar.

Han vil ikke kommentere enkeltkandidater.

– Vi skal ha en åpen og ryddig prosess, sier Hegnar.