Trygg Trafikk: – Denne forbikjøringen er horribel

– Det er bare et under at det ikke kom møtende trafikk, sier bilist.

En bil kjører forbi en buss ved Strinda på Hamarøy.

– Jeg ble ordentlig skremt og helt skjelven. Den forbikjøringen var skummel.

Bjørn Eide er vant til å kjøre. Han jobber i Macks Ølbryggeri, og kjører fra Harstad i nord til Brønnøysund i sør. Eide sier han over tid har sett mye uvettig kjøring på norske veier, og derfor så nytten av å montere kamera på dashbordet.

– Folk tenker seg ikke om og har ikke tålmodighet til å ligge i ro bak større kjøretøy til strekninga igjen blir oversiktlig.

– Under at det ikke gikk galt

«Dashcam» er et kamera som er festet til dashbordet i et kjøretøy. De vanligste utgavene koster noen tusenlapper, og disse starter å filme idet tenningen i bilen slås på.

Harald Heieraas, Trygg trafikk

Harald Heieraas mener man må få uvettige sjåfører bort fra norske veier.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Eide fanget den hasardiøse forbikjøringen ved Strinda i Hamarøy på film i forrige uke.

– Det var bare et under at det ikke gikk galt. Jeg var rystet. Hadde det kommet en uskyldig rundt svingene ville det blitt en frontkollisjon. Fartsgrensa var 80-kilometer i timen.

I videoen ser man en Volvo fra 70-tallet som kjører forbi en turistbuss. Forbikjøringa ser ut til å gå tregt.

– Det er egentlig en oversiktlig strekning, men det går ikke spesielt fort med slike biler. Man skal ikke kjøre forbi rett før en krapp sving i en bakke, for sikten er slettes ikke god, sier Eide til NRK.

– Setter andre i fare

187 mistet livet i trafikken i 2013. Dette er 42 flere enn i 2012, og en økning på 29 prosent, viser ferske tall fra SSB. Det er ulykker med bil som har ført til økningen i antall drepte. I 2013 var to av tre omkomne bilførere eller passasjerer.

– Det der er en horribel forbikjøring. Du har ingen kontroll på dem som kommer kjørende mot deg. Vedkommende setter seg selv og sine passasjerer i livsfare, sier distriktsleder Harald Heieraas i Trygg Trafikk Nordland når han ser videoen fra Hamarøy.

Han mener forbikjøringen utgjør en ren dødsfelle for andre bilister.

– Det er svært uoversiktlig og en hårreisende forbikjøring. Det er et ønske at flest mulig av slike sjåfører ikke får kjøre på veiene våre, fortsetter Heieraas.

Heieraas mener at sjansen var stor for at noen faktisk kom kjørende imot, med tanke på den store trafikken.

Dashcam

Kamera på dashbordet i bilen blir mer og mer utbredt.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Bra med kamera i bilen

På spørsmål om hva distriktslederen i Trygg Trafikk mener om trenden med å montere kamera på dashbordet i bilen, er talen klar.

– Det er bra at mange har montert kamera i bilene sine, det øker trafikksikkerheten og videoene kan leveres til politiet. Såfremt man ikke blir distrahert er dette en trygghet.

Og Heieraas sier seg enig med Bjørn Eide i at det at forbikjøringen skjer med en svært gammel bil, utgjør en enda større trussel enn om det hadde vært med et nymotens kjøretøy.

– Det er ekstra dårlig sikkerhet og motorkraft knyttet til slike gamle biler. Av den grunn bør man være særdeles forsiktig. Dette er rett og slett helt uakseptabelt.

Oppfordrer bilister til å bruke hodet

Yrkessjåfør Bjørn Eide mener føreren av Volvoen ikke kunne sett om det kom noen susende i motsatt kjørefelt ved Strinda i Hamarøy. Han fryktet med én gang at forbikjøringen kunne fått fatale følger.

– Hvorfor tror du folk tar slike sjanser?

– Det er vanskelig å si. Men jeg tror de misliker å ligge bak andre kjøretøy. Dette var et stygt eksempel på hvordan du ikke skal opptre i trafikken.

Bjørn Eide har en klar oppfordring til bilistene.

– Vær varsom og bruk hodet. I dette tilfellet har de ikke brukt hodet i det hele tatt. Det er trasig for en tredjepart som får en bil rett i fronten, avslutter han.

Forbikjøring på riksvei 80