Harry Westrheim er død

NRK-personligheten døde etter lengre tids sykeleie 17. mai. Les minneordet her.

 

Harry Westrheim
Foto: NRK

- Han var en betydelig forfatter og kringkastingsmann for oss i nord.

Slik beskriver tidligere NRK-journalist Leif-Erik Michaelsen sin tidligere kollega, som gikk bort 17.mai, etter lengre tids sykeleie.

Harry Westrheim ble født i Narvik i 1915. Under den andre verdenskrig tok han del i motstandsarbeidet i de hemmelige tjenestene kalt XU.

Han gjennomførte lærerskolen før han i 1947 ble tilsatt som programsekretær i NRK i Tromsø der han arbeidet sammen med blant andre den kjente radiomannen Lars Normann Sørensen. Den nordnorske forfatteren Lars Berg var også med i dette triumviratet.

Teatermannen

I 1953 laget de en radioserie ”Svensk malm til havet”. Lars Berg og Harry Westrheim tok på denne tiden opp ideen om et eget teater i Nord-Norge. Begynnelsen var Hålogaland Amatørteaterselskap, det som seinere skulle bli Hålogaland Teater med base i Tromsø.

Etter et mellomspill i Oslo – der han blant annet jobbet sammen med Erik Bye i programserien studio 19 – kom han i 1964 til Vadsø som distriktssjef for NRK Finnmark. Etter fem år i Finnmark flyttet han til Bodø der han jobbet som distriktssjef i NRK Nordland fram til 1981.

Lang karriere i NRK

Harry Westrheim må kunne sies å være den altomfattende nordnorske radio og fjernsynsmedarbeider framfor noen. Hans interesse for landsdelen og folket var stor, og hans kunnskaper omfattende. Han var opptatt av det som skjedde på øyer, nes og inne i fjordene.

Tallet på intervjuer og reportasjer dekker ei tilnærmet bok. Westrheim var et lesende menneske, og han var et skrivende menneske. Bøker om krigen i Finnmark, barnebok og lyrikk. Hans evner som lyriker er ukjent, men ikke dessto mindre verdt å lese. Der hans kolleger skrev avhandlinger fra ulike sjefsmøter – fattet han sine inntrykk i form og poesi.

Hans tid i NRK var analog. Skrivemaskinen og båndspilleren var arbeidsredskapene, men uaktet disse primitive gjenstander – ble resultatet minnerike opplevelser foran radio og TV.

Leif-Erik Michaelsen.