NRK Meny
Normal

Hareide ber Listhaug gjøre hjemmeleksen

KrF-leder Knut Arild Hareide tok et kraftig oppgjør med innvandringsminister Sylvi Listhaugs 40-punktsliste da han talte for sine egne i Nordland lørdag. Men Hareide vil ikke gjøre som Venstre.

Knut Arild Hareide hos Nordland KrF

Partileder Knut Arild Hareide innledet lørdag fylkesårsmøtet til Nordland KrF. Mye av tiden ble brukt til å kritisere regjeringens innstrammingsforslag i asylpolitikken.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Vårt budskap er at Listhaug må gjøre hjemmeleksen sin. Det ble hastverksarbeid i romjula, og det tyder også høringssvarene fra hennes egne etater på, sier KrF-lederen til NRK.

Innstrammingsforslagene i asylpolitikken ble et naturlig hovedtema da Hareide innledet fylkesårsmøtet til Nordland KrF i Bodø lørdag ettermiddag.

Fra talerstolen fastholdt Hareide at det er nødvendig med innstramminger, men at partiet ikke kan gå med på flere av punktene fra regjeringen.

Han vil likevel ikke gjøre som Venstre, som tidligere denne uka sa nei til alle 40 forslagene.

– Vi sier ikke som Venstre at vi ikke skal vurdere de. Vi er villig til å se på forslagene, men det må en betydelig endring til, påpeker Hareide.

– Det er et bredt forlik på Stortinget for innstramming. Du tror ikke dette kan bli oppfattet som et politisk spill?

– Nei, fordi statsrådens egne etater sier at arbeidet ikke er godt nok. Dersom hun gjør en bedre jobb, og kommer tilbake med forslag som er i tråd med stortingets forlik, skal vi være konstruktive.

– Har gått for langt

Hareide lister opp midlertidighet, familiegjenforening og enslige mindreårige asylsøkere som punkter de ikke kan godta, og viser til svarene som kom i høringsrunden.

Ordfører Per Pedersen Træna

Leder av Nordland KrF, Per Pedersen, er glad for partilederens tydelige budskap.

Foto: Træna kommune

Blant annet hevdet advokatforeningen overfor NRK i går at flere av forslagene bryter med menneskerettighetene.

– Vi kan aldri være med på forslag som vi mener bryter med våre folkerettslige forpliktelser. KrF vil være med på innstramminger for å sikre at vi kan ta imot de som har et reelt beskyttelsesbehov, men her har Listhaug gått for langt.

Da Venstre onsdag sa nei til alle 40 forslagene fastholdt Frp-statsråden overfor NTB at det er helt nødvendig å stramme inn.

– Vi er nå opptatt av å få arbeidsro og gå gjennom høringsuttalelsene før vi kommer tilbake til Stortinget med nødvendige innstrammingsforslag, het det i den skriftlige uttalelsen.

Fornøyd fylkespartileder

Fylkespartilederen til KrF i Nordland, Per Pedersen, er blant dem som har vært mest kritisk til regjeringssamarbeidet, og spådde senest i høst at avtalen kunne få en snarlig slutt.

Han er glad for budskapet partileder Hareide kom med lørdag.

– Det er kjempeflott at KrF sier klart ifra hvordan vi skal ha det, og jeg er helt enig med ham. Regjeringen har gått altfor langt med disse punktene.

– Men er det ikke viktig å gi og ta i slike forhandlinger?

– Det var nettopp det vi gjorde i stortinget i høst. Men mange av punktene går langt utover det som ble sagt der, og det kan vi ikke gå med på.