NRK Meny
Normal

Ali har oppholdt seg ulovlig i Norge i 12 år: – Jeg kan ikke gjøre noe

Mange asylsøkere oppholder seg i Norge ulovlig, men kan heller ikke sendes ut. Rørleggeren Ali Halmas (30) har vært ulovlig i Vesterålen i snart 12 år. – Det er ingenting jeg kan gjøre, forteller han.

Ali Halmas er statløs og har bodd ulovlig på Melbu i 12 år. Han er utvist fra Norge, men kan ikke sendes ut.

Ali Halmas kom til Norge ulovlig og uten papirer som 16-åring for 14 år siden.

– Så lenge de ikke bruker skjønn og sunn fornuft så kommer jeg ingen vei. Jeg føler at jeg har tilhørighet her nå. Det er det jeg føler. Men jeg begynner å gi opp, forteller Ali Halmas til NRK.no.

For selv om han er utvist fra Norge, kan ikke norske myndighetene sende han ut av landet. For hans påståtte hjemland, Marokko – vil ikke vil ta imot ham.

Løy om identiteten sin

Ali Halmas kom til Norge ulovlig og uten papirer som 16-åring for 14 år siden. Etter å ha ha fått råd fra andre flyktninger løy han om identiteten sin og opplyste at han kom fra Irak.

– Jeg var bare 16 år. Jeg var ung og dum, sier Ali Halmas til NRK.no.

Løgnen, samt en ni år gammel dom for legemsbeskadigelse, ga han endelig avslag på asylsøknaden.

Siden da har han levd i et vakuum i Norge – som papirløs og statsløs.

85 har vært i Norge i over ti år

Halmas er ikke den eneste asylsøkeren som opplever dette. Han deler skjebne med et ukjent antall andre asylsøkere i Norge som myndighetene ikke klarer å få sendt tilbake.

Det finnes ingen oversikt over det nøyaktige antallet som er i samme situasjon som Halmas. Det finnes 5001 utreisepliktige i Norge pr. 31.01.13. 616 av disse har vært i Norge i over 5 år. 85 har vært i over 10 år. Dette gjelder folk som sitter i mottak. De utenfor finnes det ikke tall på.

Utreisepliktige fordelt på år fra søknad (gruppert):

År fra søknad

Totalt

0-3 år

1719

3-5 år

2665

Mer enn 5 år

616

Totalsum

5001

Utreisepliktige fordelt på år fra søknad (gruppert):

– Det er helt umulig for oss per nå å si hvor mange personer dette gjelder, forklarer seksjonsleder Tommy Wold fra Politiets utlendingsenhet.

Hos utlendingsenheten bruker de stadig mer ressurser på identifisering av ukjente asylsøkere. Men det er vanskelig å identifisere, og finne ut hvem personer uten papirer er.

– Personen må bevise hvem han eller hun er, hvor de kommer fra, hvor de er vokst opp, hvilken skolegang de har, foreldre og så videre. Hvis en ikke gjør det, så kan man hevde at man er fra det landet man vil så mye en bare måtte ønske. Vi vil aldri klare å finne det ut, opplyser Wold.

– Får ikke lov å gjøre noe

Når NRK møter Halmas er han på dugnad i kommunen. For det har blitt mange dugnadstimer og gratisjobbing på Halmas de siste årene.

– Noe må jeg jo gjøre. Jeg kan ikke bare sitte hjemme og ikke gjøre noe, sier han.

Siden Halmas var enslig mindreårig flyktning da han kom til Norge, fikk han skolegang og rørleggerutdanning betalt av den norske stat. Men Halmas har ikke lenger lov til å utføre betalt arbeid, og gi noe tilbake til samfunnet som han ønsker.

Koster kommunen 100.000 i året

Kjell-Børge Freiberg

Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg.

Foto: Eivind Undrum Jacobsen / NRK

– Jeg vil bare komme ut og jobbe, og tjene egne penger. Det er det som er målet mitt, forteller Halmas.

Halmas koster kommunen 100.000 kroner i året, men har ikke mulighet til å bidra tilbake for sin betalte skolegang og fagutdanning.

Ordfører Kjell Børge Freiberg (Frp) i Hadsel, er lei av å kaste bort penger og mener situasjonen til Halmas er håpløs.

– Dette burde vært ryddet opp i for 14 år siden, sier han.

Ordføreren håper situasjonen kan få en løsning for Halmas.

– Han er en person som vil være her, som er integrert i lokalsamfunnet, og som har en fagutdanning han er veldig dyktig i, forteller han.

Odd Ivan Olsen, som er daglig leder i Sanitær & Varme AS i Stokmarknes hvor Halmas tidligere jobbet, synes situasjonen er håpløs.

– Vi ser jo at han er en mann som har lyst til å jobbe, men som ikke for lov. Han blir sittende på siden av samfunnet hvis man ikke får jobbe. Og vi trenger arbeidskraften, forklarer han.

Mener Ali lyver

Ifølge Politiets utlendingsenhet er det mange grunner til at at det oppstår usikkerhet rundt identiteten til papirløse flyktninger. For at en person skal kunne sendes ut må det finnes sikker ID og de må bl iakseptert av hjemlandet. Hvis de ikke er akseptert av hjemlandet, kan de ikke transporteres ut.

– Både språktester og det han har forklart, om oppveksten sin gjør oss usikre. Dette gjelder generelt i veldig mange saker, sier Tommy Wold fra Politiets utlendingsenhet.

– Norge drømmen

For 30 år gamle Ali Halmas var det Norge som var drømmen da han kom hit alene som 16 åring.

– Jeg bodde på gata i Marokko. Jeg ville ha et bedre liv. Jeg har ingenting å reise tilbake til.

Norsk Organisasjon for asylsøkere, Noas, mener Ali Halmas og andre i samme situasjon bør få amnesti, men dette har blitt avvist av norske myndigheter.

– NOAS sitt forslag er uaktuell politikk. Det kan ikke være sånn at bare man klarer å klore seg fast i mer enn fem år så får man bli i Norge, har statssekretær Pål K. Lønseth tidligere uttalt til NRK.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.