Har tilstått hærverk på 5000 år gammel helleristning

Dagen etter at vandaliseringen av de ikoniske piktogrammene fra Lillehammer-OL i 1994 ble en politisak, har to angrende syndere meldt seg. Nå ønsker ordføreren å skåne dem.

Vandalisert helleristning av skiløper på Løp

Helleristningen «Skiløperen», som har stått urørt i mellom 4-5000 år, har trolig fått uopprettelige skader etter hærverket som nå er blitt politisak. Fredag meldte to mindreårige seg for kommunen.

Foto: Nordland fylkeskommune

Dagen etter at ødeleggelsene av kulturminnet ble anmeldt av fylkesarkeologen i Nordland, har nemlig Alstahaug kommune funnet ut hvem som stod bak ugjerningen.

Ordfører Bård Anders Langø (Ap) har selv vært i kontakt med familien til de to mindeårige.

Ordfører Bård Anders Langø (Ap) i Alstahaug

Alstahaug-ordfører Bård Anders Langø har selv snakket med de to som har meldt seg etter hærverket.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Slik jeg har forstått dem ble det hele gjort i beste intensjon. De har forklart at de ønsket å gjøre det slik at «Skiløperen» vistes bedre, uten at de der og da forstod hvor alvorlig dette er, forklarer Langø til NRK fredag ettermiddag.

«Skiløperen» er en del av helleristningene i Nordland som blir kalt Valenfeltet. Det er en typisk jaktscene fra steinalderen og består av flere helleristninger.

– Må leve med dette lenge

Torsdag ble det kjent at den har fått uopprettelige skader.

– De er selvsagt svært, svært lei seg og skjønner nå alvoret av det de har gjort, sier ordføreren. Saken er slått opp stort både i lokale- og nasjonale medier, og det blir en svært tung tid for dem fremover. Dette er noe de må leve med, sier ordføreren.

Helleristningene har vært en av de store turistattraksjonene i Alstahaug kommune, sammen med fjellrekken de syv søstre og Petter Dass.

De er samtidig brukt som inspirasjon til de ikoniske piktogrammene som ble brukt i Lillehammer-OLs grafiske uttrykk.

Nå er de trolig ødelagt for all fremtid, ifølge fylkesarkeologen i Nordland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Piktogram

Dette piktogrammet av helleristningen på Tro ble brukt som inspirasjon for utformingen av piktogrammene til grenene i de olympiske lekene på Lillehammer i 1994.

Foto: Greve, Jan / Scanpix

– Figuren fremstår ikke lenger i sin opprinnelige form, og vi vil aldri kunne oppleve dem slik de har fremstått i 4-5000 år, sa arkeolog Tor-Kristian Storvik til NRK torsdag.

– Glad for innrømmelse

Det er Nordland fylkeskommune som har anmeldt hærverket. NRK har vært i kontakt med politiet på Helgeland, som så langt ikke har opprettet sak på forholdet.

Tor-Kristian Storvik er arkeolog hos Nordland fylkeskommune

Fylkesarkeolog Tor-Kristian Storvik er glad for at de angrende synderne har meldt seg.

Foto: Nordland fylkeskommune

I dag er Tor-Kristian Storvik glad for at de skyldige har meldt seg, men understreker at det ikke endrer noen ting.

– Anmeldelsen er levert og hva som skjer videre blir opp til politiet. Vi forholder oss til skaden som er gjort på dette nasjonale symbolet og anmelder også av allmennprevantive hensyn, utdyper han overfor NRK fredag ettermiddag.

Avventer erstatningskrav

Nå håper ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø, at det fortsatt er mulig å bevare helleristningen.

– Vi er i dialog med fylkeskommunen, men jeg har forstått det slik at den trolig er ødelagt for all tid. Samtidig er vi opptatt av å skåne de som står bak, ettersom det er snakk om relativt unge barn.

– Kommer dere til å fremme erstatningskrav?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere i dag. Den dialogen tar vi med fylkeskommunen.

Orginal helleristning av Skiløperen

Slik har «Skiløperen» stått i fjellet i flere tusen år, men denne uka ble helleristningen trolig ødelagt for all fremtid.

Foto: Nordland fylkeskommune