Har tatt opp 38.000 tonn skrei hittil i år

– Det er mye fisk i havet, og store registreringer også øst i Lofoten, sier salgssjefen i Norges Råfisklag, som har troen på at årets sesong vil bli like bra som fjorårets.

Torsk for torsk med Kyrre Brun

GODT FISKE: Fiskerne har så langt tatt opp 38.000 tonn skrei under årets sesong, og salgssjefen i Norges Råfisklag tror tallene vil komme opp i fjorårets. Her ser vi fisker Kyrre Brun i aksjon.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Det er mye fisk i havet, og store registreringer også øst i Lofoten.

Thor Arne Pedersen

I underkant av 2000 fiskere fordelt på omlag 1200 båter tar del i årets Lofotfiske. Så langt har det blitt tatt opp 38.000 tonn skrei, og det meldes om store forekomster langs hele Lofoten.

– I fjor hadde vi 43.000 tonn på samme tid, så det er en liten nedgang som skyldes at fiskerne i år har vært mer plaget av dårlig vær, sier salgssjef i Norges Råfisklag, Thor Arne Pedersen.

Han tror likevel at fiskerne skal klare å hente inn det tapte, og at årets totalkvantum vil komme i over 60.000 tonn, som i fjor.

– Det er mye fisk i havet, og store registreringer også øst i Lofoten. Forholdene i Vesterålen har vært fantastiske, og vi vet om en del båter som er ferdige og som nå går hjem. Det avhenger selvfølgelig av været, men jeg har tro på at vi skal ta igjen det tapte hvis året blir bra.

– Fantastisk start

Lofotfisket startet i januar og varer ut april, og er det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge. Fisket foregår vest og nord i Vestfjorden, mellom Bodø og Røsthavet.

Pedersen beskriver starten på årets sesong som fantastisk.

– I år har vi hatt en fantastisk start, men så har det vært litt ruskete den siste tiden. Båtene er jo avhengig av godt vær for å dra ut, så vi håper på at det bedrer seg.

– Vi opplever rekordkvantum når det gjelder fersk fisk både for Lofoten og Vesterålen, legger han til.

– Håper på det beste

Også tørrfisksesongen er godt i gang, og det henges for tiden skrei over hele Lofoten.

– Her har vært litt usikkerheter i markedet, og vi er veldig spent på hvordan det vil gå. Det lå litt mer på lager ved årsskiftet i år sammenlignet med året før, men vi håper på det beste.

– Enn prisene?

– Det er noe bedre priser i år enn i fjor, cirka 70 øre mer i snitt per kilo, hvis man ser all torsk under ett. Men det er klart at vi ikke er fornøyd med prisene, og håper bunnen er nådd, avslutter Pedersen.