Normal

Disse fergene har sviktet nær 1000 ganger hittil i år

110 fergeavganger over Vestfjorden ble innstilt bare i juli. Statens vegvesen er likevel ganske fornøyd med trafikkavviklinga.

Rolls-Royce har levert mye utstyr til gassfergene

DÅRLIGE TALL: Problemene har stått i kø for de nye milliard-fergene til Torghatten Nord. Her står MF «Landegode» til kai med tekniske problemer tidligere i sommer.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Mange passasjerer har vært frustrert over de nye milliard-fergene som ble satt i drift over Vestfjorden i fjor.

Tormod Christensen

IKKE FORNØYD: Tormod Christensen i Statens vegvesen mener tallene kunne vært bedre.

Foto: Lisa Sundstrøm / Statens vegvesen

Teknisk svikt og mannskapsmangel har ført til at planlagte ruteavganger har vært forsinket eller innstilt nær 1000 ganger så langt i år. Det viser fersk statistikk NRK har hentet inn fra Statens vegvesen.

– Kunne vært bedre

Verst har det vært på sambandet Lødingen-Bognes der nær 1 av 10 avganger ikke har gått som normalt i juli. Men Statens vegvesen er opptatt av å se lyst på situasjonen.

– Tallene kunne selvsagt ha vært bedre. Men det vi ser er at trafikken stort sett har gått greit og at folk er kommet seg over til Lofoten, sier fergeansvarlig i Statens vegvesen, Tormod Christensen.

Fergene på de to riksveisambandene i Nordland sviktet nær 110 ganger i juli og hadde en regularitet på 92 og 95 prosent. Spesielt i sommer skapte fergetrøbbelet problemer for turister og andre fergepassasjerer.

I slutten av juli var det full stopp på sambandet Bodø-Moskenes i to dager og fem dager på rad med innstilte avganger.

– Det er jeg ikke fornøyd med. To dager med full stopp på sambandet Bodø-Moskenes i juli var ikke bra, medgir Christensen.

Irene Larsen er frustrert over fergeproblemene

FERGEFAST: Irene Larsen er blant passasjerene som har opplevd å måtte vente i timevis på grunn av innstilte fergeavganger.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Fortvilte passasjerer

Heller ikke alle passasjerene var spesielt fornøyde med trafikkavviklingen over Vestfjorden i sommer.

Da ferga sviktet over til Moskenes i Lofoten var Irene Larsen en av passasjerene som måtte vente i timevis og til slutt finne seg et sted å overnatte i Bodø.

– Jeg tenker at dette går ikke an, det går rett og slett ikke an. De nye fergene skulle jo gjøre forholdene så mye bedre, så skjer heller det motsatte, sa Larsen til NRK.

Nyinnkjøpt

To av de tre fergene som går på fergesambandet Bognes-Lødingen er nye gassferger produsert i Polen. De ble satt i drift i fjor, men Torghatten Nord har hatt store problemer med å holde fergene i kontinuerlig drift.

I slutten av juni var begge gassfergene på verksted med tekniske problemer.

I sommer hadde også Rolls-Royce, som har levert motorsystemet, automatiserings- og kontrollsystemet samt noe elektrisk anlegg til fergene, en egen tekniker i Lofoten i forbindelse med fergetrøbbelet.

Og selv om Torghatten Nord selv er frustrert over problemene, stiller nå Statens vegvesen krav til trafikkselskapet.

– Vi forventer at Torghatten nord sørger for mer driftssikre ferger i framtida.

Jonas Johansen

FÅR KJEFT: 17 år gamle Jonas Johansen er i førstelinja og må ofte ta imot kjeft av illsinte turister når gassfergene ikke går. Men selv lar han seg aldri hisse opp. – Jeg må roe ned turistene, det er jobben min, understreker 17-åringen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Skal inn på verksted

Totalt har altså de fire nye gassfergene til en milliard kroner sviktet nær 1000 ganger hittil i år.

Torghatten Nord vedgår at regulariteten har vært for dårlig.

– Det er jo fortsatt en del utfordringer knytta til gassfergene. Men vi har jo sett i juli og i perioden etterpå at vi er på riktig spor, sier administrerende direktør, Torkild Torkildsen i Torghatten Nord.

Og Torkildsen har tro på at det nå går bare en vei.

– Nå skal fergene inn på såkalt garantidokking. Vi håper det også skal bidra til at vi får en større stabilitet på gassfergene.

MF Landegode

GASSFERGER VED KAI: 3 av de 4 nye gassfergene til Torghatten Nord har hatt tekniske problemer i sommer. Men «Landegode» (bildet) har vært punktlig.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK