– Jeg er ikke manisk, men det er galskap

Få strikker mer enn Elsa Norum. Bare i år har det blitt 28 ullgensere. Og hun har ikke tenkt å gi seg med det første.

Den pensjonerte bibliotekaren og selverklærte strikkomanen Elsa Norum, er mer aktiv med strikkepinnene enn de aller fleste.

Har strikket 28 gensere i år

Elsa Norum

Elsa lager egne mønstre og denne genseren er inspirert av Bodø/Glimt.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

– Jeg kommer til å holde på så lenge fingrene går, og de går fortsatt som bare det, sier 69-åringen og ler.

I kveld er det klart for NRKs nye minutt-for-minutt-satsing, Nasjonal strikkekveld. I løpet av sendingen er målet å verdensrekord i å omgjøre saueull til ferdig genser på kortest mulig tid.

Der kunne Elsa Norum fra Skjerstad i Nordland vært en god kandidat. Den pensjonerte bibliotekaren og selverklærte strikkomanen, er mer aktiv med strikkepinnene enn de aller fleste.

– Jeg strikker hver dag. Og flere ganger om dagen.

Og går det for lang tid mellom hver gang hun får brukt tid på hobbyen, kjenner hun det begynner å klø i fingrene.

– Jeg får kanskje litt abstinenser av og til. Hvis jeg blir fri for garn og strikkepinner, og er på et sted jeg ikke kan få det.

Likte ikke å strikke

Elsa Norum

Hyllene fylles raskt av den produktive pensjonisten. Det meste selges eller gis bort, men noe beholder hun selv.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Som barn likte hun ikke håndarbeidstimene, og den første genseren hun strikket tidlig i 20-årene, tok tre år å gjøre ferdig.

Det var først da hun ble pensjonist at produktiviteten for alvor tok seg opp.

– Jeg har så mye tid nå. Det er derfor det har blitt så mye strikking de siste årene. Det er rekreasjon å kunne gå løs på farger.

For det er arbeidet med fargene som at hyller og bord fylles med gensere, hatter, sokker og sitteunderlag.

– Det er fargene man setter sammen. Jeg bruker å si at jeg maler med tråd. Mens andre maler med farger, lager jeg mønster og finner fargene underveis.

«Fregneguri» skal bli historisk

I kveld fra klokka 20 er det duket for siste skudd på minutt-for-minutt-stammen. Sentralt står sauen Fregneguri, som skal få kjørt seg i løpet av de tolv timene programmet varer.

Hun skal nemlig klippes, og ulla skal spinnes til garn, som igjen skal strikkes til en genser. Alt mens vitner og kameraer følger med, for håpet er å få en plass i Guinness’ rekordbok.

Guri blir verdenskjendis natt til lørdag. Nasjonal strikkekveld sendes nemlig ut til hele verden. Programmet har allerede fått forhåndsomtaler i de store internasjonale mediehusene.

Ullen TV-stjerne klar for verden