Normal

Har skapt milliardindustri på nordmenns helse

En Bodø-mann har skapt en milliardindustri på nordmenns helse. 18 år etter at han etablerte Friskhuset, er han i dag direktør for Stamina som har 2700 ansatte og en omsetning på to milliarder.

Viseadministrerende direktør ved Stamina, Hans Austad

Nærmer 50 millioner er brukt på senteret i Bodø, ett av over 50 treningssenter Stamina har i Norge.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Viseadministrerende direktør ved Stamina, Hans Austad

Viseadministrerende direktør ved Stamina, Hans Austad.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Det er ett døgn igjen før den offisielle åpningen. Om 24 timer skal helseministeren åpne det splitter nye treningssenteret i Bodø. Men slik ser det ikke ut i dag.

– Vi kommer nok i havn. Det ser mildt sagt kaotisk ut her nå, sier viseadministrerende direktør ved Stamina, Hans Austad.

Nærmer 50 millioner kroner er brukt på senteret, ett av over 50 treningssenter Stamina har i Norge.

– Det blir et komplett helsehus på 2200 kvadratmeter. Det er ikke noe skit, sier Austad.

Størst på bedriftshelse

Symbolsk nok har de utsikt til stedet Friskhuset startet. I 1997 stod det første store senteret klart på City Nord, og kjeden Friskhuset ble etablert. 2011 ble Friskhuset kjøpt opp og ble en del av Stamina.

– Da vi så at det var mulig å lage et konsept som kunne skaleres opp og bygges ut, da fikk vi tanken om å bygge en nasjonal aktør. Jeg er glad vi hadde den ambisjonen tidlig. En kobling mellom arbeidshelse og folkehelse er vår satsing, sier Austad.

I dag er de mye mer enn bare et treningssenter. De er størst på bedriftshelsetjeneste i Norden, og har sentre over hele Norge og Sverige. 2700 personer jobber i Stamina. Snart passerer de to milliarder kroner i omsetning.

Åpnet av helseministeren

Etter ei lang natt med arbeid, er det nyeste tilskuddet til Stamina klart for åpning. Helseministeren er på plass for å klippe snoren.

Helsesenteret Stamina åpnet i nye lokaler i Bodø i april. Helseminister Bent Høie (H) klipper snoren.

Her åpnes senteret og helseminister Bent Høie (H) klipper snoren.

Etterpå er det en smørblid direktør som forteller om utviklingen helsekonsernet har hatt.

– Det har vært en fantastisk utvikling siden vi startet opp med et lite treningssenter ved politistasjonen i Bodø. Jeg er stolt av at vi nå gir opp mot 2,5 millioner treningstimer per år bare til fylkene Nordland og Troms, sier Austad, som selv ofte bruker naturen til å få fysisk aktivitet.

Men han har fortsatt ambisjoner for fremtiden.

– Vi ser for oss å vokse i lokale markeder i Norge og Sverige. I løpet av et par år håper vi å få fotfeste også i det danske markedet, smiler Austad.