Har siktet ansatt etter brannen i Bodø

Over 200 personer ble evakuert og det tok over 20 timer å slukke brannen på Hunstadsenteret utenfor Bodø sentrum. Nå mener politiet at det var en ansatt ved Jysk i Bodø som er skyld i det hele.

Brann på Hunstadsenteret
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Mannen i 20-årene ble pågrepet på Østlandet og blir i dag fraktet til Bodø. Han er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 148, for å ha stiftet brann med fare for tap av liv eller utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom, skriver Salten politidistrikt i en pressemelding.

Mannen er hjemmehørende i Bodø og er ansatt ved Jysk Bodø og er tidligere avhørt som vitne i saken.

Nytt avhør med status som siktet vil finne sted i løpet av dagen eller morgendagen. Politiet kan derfor ikke si noe om hvordan siktede stiller seg til siktelsen. Han vil bli vurdert fremstilt for varetektsfengsling i løpet av morgendagen, sier politiadvokat Bjarte Walla.

– Sannsynlig at brannen er påsatt

Politiet mener å ha god grunn til å mistenke mannen, og de anser at det er sannsynlig at brannen er påsatt.

– Mistanken mot siktede bygger dels på foreløpige tekniske funn og dels på taktiske opplysninger innhentet så langt i etterforskingen.

Politiet er fremdeles interessert i opplysninger fra publikum som kan gi ytterligere informasjon i saken.

Brant i 20 timer

Det var onsdag kveld 24. juni at brannen startet. Ansatte har forklart til politiet at brannen startet raskt og den ble ikke slukket før torsdag ettermiddag. Over 200 personer ble evakuert som en følge av brannen.

Politiet fryktet at mange av sporene kunne være borte ettersom brannen pågikk i over 20 timer før brannvesenet fikk kontroll. Temperaturene i lokalet mens brannen pågikk kan ha vært så høye som 500 grader.

Vitner har også forklart at det ble hørt en eksplosjon like før brannen brøt ut.

Forsvarer har ikke snakket med mannen

NRK har vært i kontakt med mannens forsvarer Hilde Guldbakke. Hun har ikke snakket med sin klient og vet ikke hvordan han stiller seg til å være siktet i saken.

– Han er på vei til Bodø, det er stort sett det jeg vet. Men jeg håper å få snakke med ham før fengslingsmøtet i morgen, sier Guldbakke til NRK.

– Utrolig trist

Salgs- og markedsansvarlig Venche Anita Lidahl for Jysk i Norge synes det er utrolig trist at en av deres ansatte er siktet i saken.

– Men vi er glad for at saken nærmer seg en løsning. Vi er for øyeblikket i ferd med å informere de ansatte, og vil følge opp den ansatte det gjelder etter hvert som vi får mer informasjon om etterforskning, sier hun til NRK.

Etter å ha jobbet hele natten med å slukke brannen i Hunstadsenteret i Bodø ble det en uvirkelig start på neste skift for røykdykker Tom Thuv i Salten Brann.
Hvorfor vitner hørte en eksplosjon like før brannen på Hunstadsenteret brøt ut, er én av tingene politiet ønsker å finne ut av når etterforskningen nå starter.
Brannen på Hunstadsenteret utenfor Bodø startet onsdag kveld og blusset opp igjen torsdag morgen.