NRK Meny
Normal

Har innkalt 49 personer til vitnebenken i omfattende overgrepssak

70 vitneavhør er gjennomført i forbindelse med overgrepssaken på Helgeland og hele 49 vitner er innkalt i den seks uker lange rettssaken.

Alstahaug050917

Aktor og statsadvokat Erik Thronæs.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

En mann i 50-årene og hans to sønner står tiltalt for overgrep mot totalt fire mindreårige søstre i rettssaken som startet i Alstahaug tingrett på Helgeland i dag.

To sønnene er også tiltalt for overgrep og besittelse av fremstillinger som seksualiserer barn.

Den hovedtiltale faren erklærte ikke straffskyld etter tiltalen. De to sønnene erklærte seg ikke skyldig i overgrep mot søsken, men den ene erklærte seg skyldig i å ha vært i besittelse av fremstillinger som seksualiserer barn.

Det er omfattende sak. Det er gjort en omfattende etterforskning. Det er gjennomført veldig mange vitneavhør og det er gjort et stort antall beslag, særlig av elektroniske lagringsmedier som er analysert. Det er litt av grunnen til at saken er berammet til seks uker, sier aktor og statsadvokat Erik Thronæs.

– Alvorlig sak

Mishandlingen av familien skal ha foregått fra slutten av 80-tallet, frem til saken ble anmeldt i 2017. Mannen i 50-årene sitter nå varetektsfengslet.

Thronæs beskriver saken som skal opp for Alstahaug tingrett 4. september som svært alvorlig, og den har en strafferamme på over seks års fengsel.

– Tiltalen er tatt ut basert på en helhetlig vurdering av det samlede etterforskningsmaterialet som foreligger per i dag, sier Thronæs.

– Svak etterforskning

Politiet har vurdert det slik at det ikke har vært tid eller rom til å gå gjennomgå mer av beslaget, ifølge statsadvokaten.

– Det er ingen av partene som har krevd noe spesielt av materialet analysert og dette materialet vil ikke svekke saken i alle fall, sier han.

Mannens forsvarer Christian Wiig mener på sin side at når man sier at man ikke har gjennomgått alle beslagene i retten, er dette en svakhet ved etterforskningen.

Statsadvokat Erik Thronæs og forsvarer Chritistian Wiig

Aktor Erik Thronæs og forsvarer Christian Wiig.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Min klient nekter straffskyld totalt, så får vi se om bevisførselen skulle vise at han har gjort noe av det han står tiltalt for, en rekke av beslagene fra politiets side er fremdeles ikke gjennomgått, jeg kan ikke se poenget med å gjøre beslag som ikke er av betydning for saken, sier Wiig.

I løpet av arbeidet med saken er det gjennomført 70 vitneavhør hvor mange av disse er av siktede og familie. I tillegg er det hentet inn en betydelig mengde dokumenter. 49 personer er innkalt til vitnebenken av påtalemyndigheten.

– Gjorde 300 beslag

I august 2016 kom den første anmeldelsen av seksuelle overgrep gjort av faren. Fra datteren var 8 år gammel til hun var 16 år.

Søsteren anmeldte i september samme år. Den 5. september pågrep politiet far og to brødre og gjennomførte ransakelse. Faren ble varetektsfengslet og sønnene ble satt fri.

Det ble gjort over 300 beslag, hvor store mengder skal ha vært elektroniske. Dette dreide seg blant annet om chat-meldinger, e-poster og andre samtaler. Politiet har hatt et nært samarbeid med Kripos som har vært verdifullt, ifølge etterforskningsleder Snorre Bogfjellmo.

– Glade for at saken behandles

Bistandsadvokat Terese Kringlebotten sier det er en belastende sak for hennes klienter.

– Det er en belastende sak for mine klienter, og at saken er i gang er en ekstra påkjenning. Samtidig er de glade for at saken skal behandles i retten nå.

Hun ønsker ikke å utdype saken ytterligere før klientene har avgitt sin forklaring.