NRK Meny
Normal

Ett skritt nærmere å løse Hercules-mysteriet

Laboratoriet i England som har jobbet med elementer fra Hercules-flyet, har klart å hente ut data fra de svarte boksene. Nå vil informasjonen forhåpentligvis gi svar på hvorfor flyet havarerte tidligere i år.

I nesten en uke har soldater fra Telemarksbataljonen lett etter ferdsskriveren som var i Hercules-fl

De svenske bergjegerne fant ferdskriveren i et av de bratteste fjellpartiene på vestsiden i Kebnekaise rett under der hvor Hercules-flyet traff fjellveggen 15. mars i år.

Foto: Forsvaret / NTB scanpix

– Vi har fått lastet ned dataen og nå holder vi på med å redegjøre lydopptakene, men vi er ikke ferdig ennå, sier lederen av den svenske havarikommisjonen, Agne Widholm til NRK.no.

Det har vært flere uoppklarte mysterier om hva som skjedde da et av Forsvarets Hercules C-130 J-fly krasjet inn i fjellveggen på Sveriges høyeste fjell Kebnekaise 15.mars.

Da Hercules-flyets svarte boks ble funnet tidlig i august i år, mente Per Egil Rygg som leder den norske undersøkelseskommisjonen, at det ville løse mysteriene.

Ferdskriveren fra Hercules-flyet som styrtet ved fjellet Kebnekaise, tidlig i august funnet av soldater fra det svenske forsvaret.

De svenske bergjegerne fant ferdskriveren i et av de bratteste fjellpartiene på vestsiden i Kebnekaise rett under der hvor Hercules-flyet traff fjellveggen.

Begge de svarte boksene ble funnet

Per Egil Rygg

Per Egil Rygg leder den norske undersøkelseskommisjonen.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Å finne ferdskriveren er svært viktig for å få et best mulig bilde av hvordan ulykken kunne skje, ifølge lederen for den norske undersøkelseskommisjonen.

– Dette er et viktig funn. Vi nå har en god mulighet til å få veldig presis informasjon om både flyets ferd og hvilken situasjonsforståelse det har vært i flyets cockpit, sa brigader Per Egil Rygg til NRK.no tidligere i år.

– Når vi får lastet ned informasjonen fra boksen vil vi også kunne kartlegge all kommunikasjon som har foregått i cockpit, både internt og ut til eksterne aktører, sier han.

"Svart boks" funnet ved Kebnekaise

Denne kan gi viktig informasjon i jakten på ulykkesårsaken.

Foto: Svenske jegerbataljonen / Aftonbladet

Ferdskriveren vil normalt kunne gi svar på blant annet hvilken høyde, hastighet og posisjon flyet hadde forut for havariet. Ferdskriveren ble sendt til et laboratorie i England for avlesing tidligere i år, da Sverige ikke har utstyr eller kompetanse som må til for å handtere så hardt skadde enheter. Nå er avlesningen vellykket.

– Vi har fått lastet ned data, men jeg kan ikke si noe mer enn det, sier Widholm.

Ett skritt nærmere

Nå er altså nedlastningen gjennomført, men hva de svarte boksene inneholder og om det vil løse mysteriet vet man foreløpig ikke.

– Til nå er det blitt forsket på beviser og det kan komme ny informasjon og en del nye saker etter hvert, men det vet vi ikke per dags dato, sier Widhom.

Utredningsleder Agne Widholm i den svenske havarikommisjonen

Lederen av den svenske havarikommisjonen, Agne Widholm.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Han sier videre at den endelige rapporten ikke vil være klar før ved årsskiftet.

– Jeg regner med at den er klar rundt januar 2013.

Hva som skjuler seg i de to enhetene som kom til rette i august vet man ikke, men så snart informasjonen er sikret, vil undersøkelseskommisjonen få vite hva boksene inneholder.

– I forhold til offentligheten og rapporten vi og svenskene jobber med vil det nok ta litt lenger tid å få vite informasjonen. Denne rapporten skal legges fram i løpet av høsten, sier Rygg.