Har funnet 20 prosent av Hercules-flyet

Letemannskapene har nå funnet over 20 prosent av vrakdelene etter Hercules-styrten ved Kebnekaise i Sverige.

Flere hundre meter oppe i den stupbratte fjellsiden har 74 personer og fire hunder jobbet for fullt i påsken med å finne vrakdeler og levninger etter flystyrten i Kebnekaise 15. mars.

Halve halefinnen

Havarikommisjonen har ikke tall på hvor mange deler av det 40 tonn tunge flyet som er funnet.

– De minste delene er som frimerker, den største delen som er funnet er halve halefinnen på flyet, sier Agne Widholm, som er etterforskningsleder i den svenske havarikommisjonen.

10 prosent før påske

Før påske hadde letemannskapene funnet omtrent 10 prosent av flyet. Men de svarte boksene som inneholder mye viktig informasjon om årsaken til ulykken er ikke funnet, ifølge Widholm.

Ingen svarte bokser

Som følge av det kraftige sammenstøtet og eksplosjonen som fulgte, ble vrakrestene begravet i et snøskred.

– Vi har funnet vrakdeler som befant seg i nærheten av hvor de svarte boksene var plassert på flyet. På samme sted finner vi flydeler, som stammer fra en helt annen del av flyet. Så det er ikke nødvendigvis noen logikk her. Men vi har håp om at vi nå er på sporet etter ferdskriveren og taleregistratoren, sier Widholm.

Fortsetter fram til helga

Innsatsen på havaristedet i Kebnekaise-massivet fortsetter med full styrke fram til 13. april. Til helga skal havarikommisjonen ta en vurdering på åpning av området.

– Vi diskuterer nå hvordan vi skal håndtere dette. Snart er snøsmeltingen i gang, og det byr på nye utfordringer, sier Agne Widholm.

Om flyets ferdskriver og taleregistrator blir funnet, og de er uskadd blir det lettere for etterforskerne å finne svarene. Minnekortet som ble funnet før påske gir håp om å komme nærmere et svar på gåten.

– De svarte boksene er ikke de eneste dataene som kan gi oss svar. Vi har også spor fra radar og radiokommunikasjon. Jeg tror at vi skal kunne gi et rimelig godt bilde av hendelsesforløpet 15. mars, sier Widholm.

Foreløpig rapport

HERCULES KEBNEKAISE

Kriminalteknikere og hundepatruljer fra svensk politi deltar i søket.

Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX

I Sverige har havarikommisjonen ett år på seg på å legge fram en rapport. Men Widholm sier at det vil komme en foreløpig konklusjon.

– Men det er fortsatt for tidlig. Vi er inne i en fase hvor vi samler fakta, så alt vil bare bli spekulasjoner fra min side, sier Widholm.

I tillegg til hundepatruljene og kriminalteknikerne fra svensk politi, jobber både folk fra havarikommisjonen og norsk og svensk militært personell på havaristedet. Arbeidet går blant annet ut på å sikre området mot snøskred og farlige bredsprekker. Samtidig pågår søket etter vrakdeler og levninger etter besetningen.

To omkomne identifisert

To av de omkomne offiserene er så langt blitt identifisert etter DNA-analyser i Umeå. Navnene på de omkomne offiserene vil ifølge politiet blir offentliggjort denne uka.

Ulykken skjedde 15.mars da Hercules-flyet styrtet mellom Kebnekaises nord- og sydtopp. Hercules-flyet deltok i militærøvelsen Cold Response, og skulle hente spesialsoldater i Kiruna da det forsvant fra radaren.


Regionale nyheter fra Nordland, Troms og Finnmark

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Bjørklund innstilt som ny styreleder

    Valgkomiteen i Tromsø idrettslag har innstilt Stig Bjørklund som ny styreleder, etter at Helge Kræmer bestemte at han skulle forlate vervet etter ti år. Valgkomiteen foreslår videre at Astrid Strandbu blir nestleder, Miika Koppinen, Dagfinn Sætra, Anita Sletten og Frode Rinnan blir medlemmer, mens Susanne Olsen blir varamedlem.

  • 12 nye uker i varetekt

    Politiet har fått medhold om 12 nye uker i fengsel for den siktede etter drapet ved Skjombrua i november i fjor. Den 23 år gamle mannen er siktet for å ha knivstukket to menn i en bil, den ene mannen døde av skadene han fikk. Nå blir han sittende i varetekt fram til 15. mai. – Vi håper etterforskningen skal være klar til da. Hovedforhandlingene vil sannsynligvis holdes i oktober, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

  • Laveste sysselsetting på ti år

    En ny rapport utarbeidet av Stortinget viser at Finnmark har den laveste sysselsettingsgraden på 10 år. Stortingsrepresentant for Ap i Finnmark, Helga Pedersen mener man burde bruke mer statlige midler på investeringer i reiseliv og fiskeri.

Starter klokken 18:45
Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.