Har fisket skrei for 1,3 milliarder i Lofoten og Vesterålen

Høye priser og stor etterspørsel har ført til en svært innbringende sesong for både fiskerne og fiskekjøperne. – Skal ikke klage, sier fisker Geir Sivertsen.

Geir Sivertsen om bord i snurrevadbåten MS Sivertsen jr

Fisker Geir Sivertsen om bord i snurrevadbåten MS «Sivertsen jr» er på vei ut på Vestfjorden for å ta siste rest av kvota.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Det store skreifisket i Lofoten og Vesterålen går mot slutten, men fremdeles blir det altså tatt store fangster utenfor Lofoten. Høye priser og stor etterspørsel har ført til en svært innbringende sesong for både fiskerne og fiskekjøperne.

Siste rest av kvoten

Lofotfisket

Store mengder skrei er altså dratt opp av havet i vinter utenfor Lofoten og Vesterålen. Fisker Geir Sivertsens siste hal ble på vel tre tonn.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Fisker Geir Sivertsen om bord i snurrevadbåten MS «Sivertsen jr» er på vei ut på Vestfjorden for å ta siste rest av kvota.

– Jeg håper på fire tonn i dette halet, forteller han til NRK.

Han synes årets sesong har vært i overkant bra, spesielt kiloprisen fiskerne har fått for fangsten sin.

– Vi begynte egentlig på en altfor høy pris i januar. Da fikk vi 30 kroner kiloen. Men prisen falt raskt ned til 25 kroner. Siden har prisen ligget på 23-24 kroner hele vinteren. Det er vi selvfølgelig glad for.

To uker igjen

Tradisjonelt sett er det bare to uker igjen av skreifisket som pågår utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Det har vært en god sesong. Fangstene i Vesterålen endte på litt over 35.500 tonn, mens det er landet 55.000 tonn skrei i Lofoten. Det er brukbare tall. Det er garnflåten som står for den største andelen av det som er landet i Lofoten, sier regiondirektør Brita Rasmussen i Råfisklaget

– Det tas fremdeles fangster på yttersiden av Lofoten. Men det går sakte, men sikkert nedover.

Enorme verdier

Sjarker i Svolvær

Verdiene på skreien som er levert denne sesongen i Lofoten ligger på over 800 millioner kroner.

Foto: Atle Markeng / NRK

Verdien på skreien som er levert denne sesongen i Lofoten ligger på over 800 millioner kroner. Legger man til de 583 millionene fra Vesterålen har fiskerne landet fangster for tilsammen 1,3 milliarder kroner.

– De 65.000 tonnene som ble tatt i Lofoten fjor endte på en verdi på 700 millioner kroner. Vi ligger langt over minsteprisene, og det skal fiskerne være godt fornøyd med. De har fått gode priser.

Nå håper hun bare at fiskeindustrien på land blir like fornøyde når året er over.

Fisket kom sent i gang

Salgskonsulent Per Rolandsen i Norges Råfisklag i Svolvær tror årsaken til at 2016 ikke blir et rekordår skyldes at årets skreifiske kom sent i gang.

– Men de 1.400 båtene som har deltatt i årets fiske har all grunn til å være fornøyde, både med fangst og betaling.

Ballstadmåser

I år har opp mot 1400 båter deltatt i årets Lofotfiske.

Foto: John I Berg