Roar og Hanna har fem ekorn som kjæledyr

Fem somre på rad flytter den samme ekorngjengen nærmest inn i campingvogna til Roar Solem og Hanna Hareide. – De lyder navnene sine til og med, sier samboerparet.

Video Ekorn

Se videoen me de tillitsfulle ekornene.

Ekornbesøk hos Roar Solem

Roar Solem og samboeren bor i blokk, og kan ikke ha kjæledyr. – Men om sommeren har vi fem, sier han.

Foto: Rolf Solem

Når nøtteposene kommer på tilbud etter jul, er samboerparet ute og storhandler.

– I år har vi med oss minst 70 poser med hasselnøtter og 20 poser med blandende nøtter, forteller paret fra Bodø til NRK.no.

Hver sommer tar de med seg campingvogna og reiser til Forsjordio ved Vefsna for å fiske laks. Her venter en trofast gjeng på fem ekorn. De er litt sky de to første dagene, men så blir alt som før.

– Nå er de innom campingvogna 50 ganger om dagen.

Roar er så begeistret for ekornene at han har laget en egen ekorninngang i forteltet slik at de skal komme seg inn og ut som de vil.

Lyder navnene sine

Ekornbesøk hos Roar Solem

NØTTELITEN: Nille er det ivrigste av de fem ekornene som nærmest flytter inn i campingvogna på Forsjordio. – Han sitter på trappa og venter om morgenen, forteller Roar Solem.

Foto: Rolf Solem

Navn har de også fått – Oscar, Sigurd, Nille, Nils og Jacob.

– Ja det er bare å rope. Nille er flinkest. Og blir ikke maten servert raskt nok, sier den i fra. Da skraper den oss oppetter leggen, ler Roar.

Favoritten er hasselnøtter, men også mandler og valnøtter går ned på høykant.

Hassenøttene tar ekornene med seg, og Roar og Hanna regner med at de lagres til vinteren. De andre nøttene blir stort sett spist på stedet.

– Det blir så mye nøtteskall her inne at vi må støvsuge fire ganger om dagen.

Da Roar oppdaget at noen nøtter ble liggende igjen, ble han litt mistenksom. Etter en runde med nøtteknekkeren, kunne han konstatere at nøttene var tomme.

– Ekornene ruller nøttene rundt i munnen, og slik finner de ut om det er mat i dem. Jeg tror de hører på lyden om nøtta er tom, og hvis den er det, kaster de den fra seg.

Hamstrer til vinteren

Ekornbesøk hos Roar Solem

TILLITSFULLE: Ekornene lyder navnene sine og spiser av hånden.

Foto: Rolf Solem

Det hele begynte med paret fikk øye på småtassene i skogen for fem år siden. Da bestemte Roar seg for å prøve å temme dem. Han kjøpte inn en pose med hassenøtter og skred til verket.

Men ekorn er tydeligvis ikke enkle dyr å temme, for nøttene fikk ligge i fred i dagesvis før det begynte å skje ting.

– Først var det en som våget seg fram og hentet ei nøtt. Men å spise fra hånda turde den ikke, forteller han til NRK.no.

Det skulle gå en uke før de sky, små dyrene tok mot til seg og kom bort til menneskene. Og Roar måtte bytte strategi for å få det til.

– Det ble slutt på å legge ut nøtter. De måtte pent spise fra hånda dersom det skulle bli noe på dem, sier han.

Hver sommer er han like spent på om ekornene dukker opp igjen.

– Det går to dager fra vi parkerer vogna, til det første ekornet dukker opp. Så er vi i gang.

– Stor underholdning

Men om paret ofrer kilovis med nøtter, får de tonnevis av glede tilbake.

– Ja, de sørger for verdens beste underholdning. Spesielt for samboeren, som sitter mye i vogna mens jeg er og fisker, humrer Roar.

Tar farvel om høsten

Og selv om det er litt vemodig å forlate Nøtteliten-gjengen om høsten, tar de med seg campingvogna og reiser hjem til Bodø med god samvittighet.

– Da har de fulle vinterlagre med nøtter å tære på.

Denne høsten kan imidlertid bli litt spesiell.

– Jeg har lest at ekorn blir seks år gamle. De fleste av disse er i hvert fall fem år, så det spørs om de er her til neste år. Jeg trøster meg med at i enkelte tilfeller kan de bli 12 år gamle, sier Roar Solem.