NRK Meny
Normal

Har fått over hundre skademeldinger etter ekstremværet

10 personer er husløse og politiet har registrert hele 170 meldinger etter uværet «Ole» lørdag. – Tallet er sannsynligvis enda høyere, ifølge politiet.

Ole dagen derpå - skader i Bodø sentrum

Ole dagen derpå. Skader i Bodø sentrum.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Slik så det ut på Værøy da strømmen gikk lørdag

Slik så det ut på Værøy da strømmen gikk lørdag.

Foto: Eskil Persen

Det er dagen-derpå etter «Oles» besøk i Trøndelag, Nordland og Troms. Politiet har hatt nok å gjøre. Spesielt i Midtre Hålogaland har operasjonssentralen måtte håndtere mange titalls hendelser under uværet i går.

– Fra klokken 09.57 i går og frem til midnatt hadde vi mottatt 110 meldinger, sier kommunikasjonsrådgiver Janicke Dyrhaug i Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.

10 ble hjemløse

Tre familier på tilsammen ti personer fra Lofoten, så seg nødt til å forlate sine hjem på grunn av materielle skader og tok tilhold hos familie.

To personer, fra henholdsvis Gravdal og Leknes, fikk lettere brannskader i forbindelse med at gassbeholderne til kokeapparat eksploderte. I forbindelse med eksplosjonen på Leknes, ble også ytterligere en person tatt med til legevakt for sjekk etter å ha pustet inn røyk. Utenom disse to hendelsene har ikke politiet fått melding om personskader som kan relateres til uværet.

Hun understreker at tallet gir et noe skjevt bilde av det faktiske antallet, fordi hver melding kan inneholde flere forhold.

– Det er i tillegg litt ulike måter å loggføre en hendelse på. I tillegg er det skader som ikke er meldt til politiet, men som i stedet er sendt direkte til forsikringsselskapet, forklarer hun.

Med det forbeholdet, utdyper Dyrhaug at av de 110 meldingene er ca. 20 loggført i Harstad-regionen, 60 i Lofoten, 25 i Vesterålen og 4 i Ofoten.

Campingplassen på Stave fikk kraftig juling i uværet

Campingplassen på Stave fikk kraftig juling i uværet.

Foto: Ola Helness / NRK

Skryter av brøytemannskapet

Mer enn 70 prosent av meldingene som ble mottatt ved operasjonssentralen i Midtre Hålogaland dreide seg om skader på bygninger, utdyper fungerende politimester Magne Hugo Nilsen.

Magne Hugo Nilsen

Fungerende politimester Magne Hugo Nilsen.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Politiet ønsker også å trekke frem brøytemannskapet i Lofoten som bistod med å sperre veier og få ut folk som var værfast, der dette var nødvendig, sier Nilsen.

Han legger til at foruten hendelsene knyttet til gasseksplosjoner, har det ikke vært registrert personskade i forbindelse med uværet.

59 i Salten

Også politiet i Salten har hatt en del å gjøre. Salten politidistrikt har i løpet av gårsdagen og natta registret 59 materielle skader.

– Heldigvis er det ikke registrert noen personskader som følge av uværet. De materielle skadene er heller ikke massive. Det dreier seg om løse tak- og veggplater på bygninger i sentrum, opplyser operasjonsleder Elisabeth Eide.

Verst gikk det ut over hotellet Scandic Havet, bygget hvor Nordland medisinske senter holder til, Grand hotell, Nav-bygget og Radisson SAS hotell i Bodø.

– Vi har fått meldinger fra hele distriktet. Det er også registrert skader på bygg i Fauske, Ørnes og Misvær.

NRK-reporter Ole Marius Rørstad fekk kjenna uveret på kroppen då han laurdag kveld rapporterte frå Andenes i piskande snø.

NRK-reporter Ole Marius Rørstad får kjenne uværet på kroppen.

En hendelse på Helgeland

Roligere har det gått for seg på Helgeland. Operasjonsleder Jon Røsdal forteller at de har fått melding om én større hendelse som kan knyttes til uværet.

– Dette var en sjark i Brønnøysund som sank i løpet av natten som følge av høye bølger. Eieren meldte fra til oss i morgentimene, sier Røsdal.

Operasjonsleder Kjetil Mollan i Nord-Trøndelag politidistrikt forteller at de ikke har registrer større skader.

– Det har vært minimalt. Det har vært noen trær og noen skilt som har blitt tatt av vinden, men det har blitt håndtert av andre enn oss, sier Mollan.

Venter skred av skademeldinger

Stine Neverdal

Stine Neverdal i Finans Norge.

Foto: CF Wesenberg

Allerede søndag begynte det å komme meldinger om til dels store materielle skader etter ekstremværet Oles herjinger.

Hele hustak er borte på enkelte hus. Både fjøs og naust har også fått skader, og hele vegger på noen bygninger er borte, garasjer og uthus har også merket vindens herjinger.

– Dessuten har en rekke båter og bryggeanlegg blitt skadet av de store bølgene og uværet som har feid inn over landsdelen. Folk må ta kontakt direkte med forsikringsselskapet sitt dersom de har skader å melde inn, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Laster Instagram-innhold

Uværet Ole herjer i Laukvik i Lofoten.