NRK Meny
Normal

Har fått klarsignal: Skal hente ut isbiter til luksusmarkeder over hele verden

I september blir de første isbitene hentet ut fra den krympende isbreen Svartisen i Nordland. Håpet er at isbitene skal havne i drinker over hele verden.

Svartisen

Svartisen ligger i Nordland fylke og er Norges nest største isbre. Nå skal den bli kilden til isbiter som skal eksporteres ut til den store verden.

Foto: Finn Sverre Karlsen

Det er firmaet «Svaice» med daglig leder Geir Olsen i spissen som står bak det spesielle isbitprosjektet som allerede har fått internasjonal omtale.

Det endelig klarsignalet til isbitutvinningen kom i går da planutvalget i Meløy kommune sa ja til at selskapet får lov til å utvinne isbiter fra Svartisen, med forbehold om at de ikke bråker for mye når de henter ut isen, skriver Avisa Nordland.

– Det er en fornuftig avgjørelse, og vi har hele tiden vært klar over at dette kunne være vanskelig å få igjennom. Vi har etterkommet kravene fra planutvalget i den nye søknaden, og det de pålegger oss er i tråd med det vi har forventet, sier Geir Olsen til NRK.

Starter i september

Allerede i september flyr i helikopter inn til Svartisen for å hente ut de første isbitene. Olsen forteller at de er avhengige av å ta ut isen når den har smeltet.

– Hvis vi skal ha mulighet til å holde prosjektet i live er vi nødt til å starte i september, sier Olsen.

Han har tidligere beskrevet målgruppen for prosjektet som «high-end»-kunder på restaurant- og barmarkedet.

– Is fra isbre er kompakt og tiner sakte. Samtidig er den veldig ren og har god smak. Det gjør at man ikke utvanner drinken nevneverdig mye.

Har fått kritikk

Men ikke alle har vært like begeistret for planene. Nina Jensen i WWF er blant dem som er skeptisk til at «Svaice» skal hente is fra en isbre som krymper.

Olsen avfeier kritikken.

– Vi skal ta ut isen på mest mulig skånsomme måte. Det skal ikke være noen stor produksjon og vi skal hente ut så lite is at man ikke kan se hvor vi har vært, sier han.

– Det er snakk om så lite is, at det kan sammenlignes med å hente ut tre desiliter vann fra et 25-metersbasseng.

Naboklager

Men det er ikke bare miljøvernere som har klaget. Også naboene i området er bekymret for helikopterstøy i forbindelse med prosjektet.

Svaice fikk opprinnelig klarsignal i mars, men den ble senere trukket tilbake etter naboklagene.

Men planutvalget har nå gitt en tillatelse til å drive prøveuttak i to år, mot at «Svaice» lager en reguleringsplan. Planutvalget vil blant annet at Svaice skal kartlegge hvor mye lyd helikoptrene deres lager.

– Vi vet lite om hvor mye lyd helikoptrene egentlig lager, derfor har vi pålagt Svaice å ta lydmålinger, sier SP-politiker Monika Mehus Sandaa.

Laster kart, vennligst vent...