Hopp til innhold

Ingen vil bosette «Adam» – har bodd to år på åtte kvadratmeter

Til tross for en prekær boligmangel mener politikere i Bodø at kommunen kan bosette flere flyktninger enn man gjør i dag. 31-åringen fra Sudan har ventet i to år på mottak.

Til tross for en prekær boligmangel mener både administrasjonen og Arbeiderpartiet i Bodø at kommunen kan bosette flere flyktinger enn den gjør i dag. En tobarnsfar fra Sudan med opphold i Norge har ventet i snart to år på at en kommune vil ta i mot ham.

31 år gamle «Adam» deler skjebne med nesten 5000 flyktninger med oppholdstillatelse som i dag venter i asylmottak på å bli bosatt i en norsk kommune.

31 år gamle "Adam" fra Sudan

– Familien min er i en håpløs situasjon i Sudan. Jeg har en drøm om å få min kone og to barn hit til Norge, sier 31-åringen fra Sudan.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Dette er rommet mitt med seng, kjøleskap og vask, sier 31 år gamle «Adam» fra Sudan mens han viser NRK rundt i det åtte kvadratmeter store rommet på mottaket i Bodø.

– Det er et veldig lite rom og ikke lett å gjøre så mye her. Det er nesten litt flaut å få besøk, sier mannen som NRK kaller «Adam» for å beskytte familien i Sudan.

Nesten 5000 uten bosted

Tobarnsfaren deler skjebne med nesten 5000 flyktninger med oppholdstillatelse som i dag venter i asylmottak på å bli bosatt i en norsk kommune.

Jeg fikk vite at jeg skulle bli bosatt innen seks måneder, men nå har det gått to år. Jeg er utslitt av å vente og vil gjerne bo i hvilken som helst kommune, sier han.

Han fikk midlertidig oppholdstillatelse i Norge 29. september 2012, men familien er igjen i Sudan og han har ikke sett dem på tre år.

– Jeg ønsker å starte et nytt liv. Men dette er ikke et liv. Jeg ønsker å delta aktivt i samfunnet, men kan ikke det, sier 31-åringen.

– Nå bare spiser og sover jeg.

Få følger anmodning fra myndighetene

Flyktninger som har fått opphold i Norge skal bosettes i en kommune.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har anmodet kommunene om å bosette 10 700 flyktninger i 2014. Hittil har 331 kommuner sagt ja til å ta imot 7 700 personer. 134 av dem har svart i tråd med IMDis anmodning.

Det betyr at rundt halvparten av landets kommuner ikke vil ta imot så mange flyktninger som myndighetene ønsker.

Ved utgangen av juli ventet 4 900 flyktninger med innvilget opphold i mottak på å bli bosatt.

Ønsker flere til Bodø

Ida Pinnerød, ordførerkandidat for Bodø Arbeiderparti

Ida Pinnerød, ordførerkandidat for Bodø Arbeiderparti

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK
Her bygger Bodø kommune boliger til 12 flyktninger. Junkerveien 51

Her i Junkerveien 51 bygger Bodø kommune boliger til 12 flyktninger.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Til tross for at vanskeligstilte i Bodø må vente inntil et og et halvt år på å få kommunal bolig – mener både Arbeiderpartiet og administrasjonen i Bodø at kommunen bør bosette flere flyktninger enn de gjør i dag.

– Det er millioner på flukt Syria. Disse må Norge og vi i Bodø hjelpe i denne situasjonen, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Bodø, Ida Pinnerød til NRK.

I Bodø har politikerne så langt nektet å ta imot 20 av de 90 som norske myndighetene mener kommunen kan huse. Men i går startet grunnarbeidet for det som blir tolv nye boliger for flyktninger.

– Mange av disse er allerede i kommunen vår. Det er uholdbart at norske borgere skal sitte og støve ned på asylmottak. Da kan vi heller ta imot flere flyktninger, sier Pinnerød.

Nå foreslår også kommunens egen administrasjon at Bodø skal bosette 90 flyktninger fra neste år.

– Vi kjenner på samfunnsansvaret som ligger på kommunene for å ta imot flyktninger, sier Rolf Kåre Jensen, rådmann i Bodø.

Trangt om plassen

Jonny Gulbrandsen i Frp vil ikke ta imot flere flyktninger.

Jonny Gulbrandsen i Frp vil ikke ta imot flere flyktninger.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Men i Bodø venter nær 200 personer allerede på å få tildelt kommunal bolig.

– Vi har allerede flere hundre som venter på kommunal bolig, dermed blir det feil å ta imot flere flyktninger før vi har hjulpet disse, sier Fremskrittspartiets Jonny Gulbrandsen som sitter i den borgerlige posisjonen i kommunen.

Han viser til den prekære boligmangelen i Bodø som gjør at mange personer på boligjakt overbyr hverandre på utleiemarkedet.

– Det er bare å ringe disse over hundre å høre om de syns det er greit at vi prioriterer flere flyktninger foran dem. Jeg tenker svaret gir seg selv, legger han til.

De siste årene har det bare blitt bygget 170 boliger, mens behovet er på hele 300–350 nye boliger.

I Bodø skal saken behandles politisk i neste uke. 31-åringen må asylmottaket i Bodø anbefaler politikerne i kommunen å ta imot flere flyktninger.

– Jeg er utrolig takknemlig for hjelpen fra Norge, men jeg ønsker et sted å bo. Det er det beste for alle som venter. Hvis de bare må vente er det en skam.

Boligmangel har ført mange ut i en desperat husjakt i Bodø.

ENORM BOLIGMANGEL: – Jeg har spøkt med at vi må få oss lavvo, men det er kanskje det som skjer, sier trebarnsmor Rose Marie Eide. Hun har vært på boligjakt siden april, uten hell.