Hopp til innhold

Har begynt å skyte revefamilie på flyplass

Revefamilien som har bosatt seg ved rullebanen på flyplassen i Narvik har blitt et medlem mindre.

Rev på rullebanen utgjør sikkerhetsrisiko ved narvik lufthavn, Framnes

Denne revevalpen ble fanget av flyplasspersonalet på Narvik lufthavn og fraktet vekk, men revene var snart tilbake. Nå er et medlem av revefamilien avlivet.

Foto: Avinor, Narvik

Siden i fjor har familien svinset rundt på rullebanen, og flyplassledelsen har bestemt at revene må bort. Tidligere denne uken fikk de tillatelse fra politiet til å skyte revene og like før helgen ble en av dem avlivet.

Mariell Osmark og Nadia Bless Kaski

Mariell Osmark og Nadia Bless Kaski i Dyrebeskyttelsen i Narvik har forsøkt å redde dyrene.

Eirik Bergstedt

Lufthavsjef Eirik Bergstedt sier sikkerheten må veie tyngst.

Foto: NRK
– Jeg synes det er kjempetrist. De kunnet funnet andre måter for å hindre dem i å gå på rullebanen, sier Nadia Bless Kaski

i Dyrebeskyttelsen i Narvik.

Ingen vet hvor mange rever som bor på flyplassområdet, men på det meste har det vært observert fire rever ute på rullebanen samtidig.

– Må ta hensyn til sikkerheten

Avinor er redd for at fly som lander eller letter skal treffe dyrene og frykter det kan føre til alvorlige ulykker.

– Et sammenstøtet med fugl eller dyr kan få fatale konsekvenser. Hensynet til sikkerhet veier tyngst og derfor må vi redusere bestanden av rev i Narvik. Vi anser at antallet rev overstiger det vi mener er forsvarlig, sier lufthavnsjef Eirik Bergstedt.

Han understreker at avliving er siste utvei og at de allerede har forsøkt å skremme bort dyrene med laser, knallskudd og vann.

Dyrene gjør at flyplassen stenges for all flyving med småfly og privatfly utenom ordinær åpningstid.

– Hvis noen skal lande må vi ha mannskaper til stede som kan skremme bort dyrene hvis de er på rullebanen, sier Bergstedt.

Mener det er flere muligheter

Revehi, nede, Narvik Lufthavn

Bare noen få meter unna flystripa, nede i ura, ligger revehiet.

Bless Kaski i Dyrebeskyttelsen mener Avinor ikke har gjort nok for å få kontroll på revene. Hun synes revehiet kunne blitt gjerdet inn slik at dyrene ikke beveget seg inn på rullebanen.

Hun er også uenig i at dyrene utgjør en risiko.

– Vi skjønner at flyplassen må tenke på sikkerheten, men revene er så sky at de blir redd selv når det kommer stillegående biler i nærheten. Da må de i alle fall bli redd når det kommer fly og helikopter.

Har ikke tid å vente

Dyrevernerne har ikke stort nok bur til å fange alle dyrene samtidig. I tillegg kan ikke reveungene skilles fra moren før 14. juli. Avinor mener de ikke kan vente så lenge, men ser gjerne at Dyrebeskyttelsen forsøke å fange dem så snart de får mulighet.

– Det er vi glade for, men vi ønsker selvsagt at de kunne ventet til vi får flyttet revene ut i naturen, sier Bless Kaski.

Problemer med dyr på norske flyplasser var større tidligere, men både elg, hjort, rådyr og rev skaper fra tid til annen problemer.

Fugler er derimot et atskillig større problem. I 2012 ble det registrert 227 treff - eller «birdstrikes» mellom fugl og fly ved Avinors 46 lufthavner.