En rapport fra Transportøkonomisk institutt at utenlandske vogntog er tre ganger så ulykkesutsatt som norske vogntog i Nord-Norge, Vestlandet og i Trøndelag.
– Nå må kjøperen av transport ansvarliggjøres. Også de som bestiller og benytter seg av transporter har et ansvar for å benytte seg av et lovlig og trygg transport, sier Roar Melum i Norges Lastebileierforbund.
Roar Melum i Norges Lastebileierforbund, NLF
Foto: Tone IversenHan er hjernen bak ideen Transportsvanen, en miljøsertifisering som er basert på kvalitet og veisikkerhet, som kan sammenlignes med Svanemerket som vi kjenner fra forbrukermarkedet.
– Transportsvanen handler om ansvarliggjøring av alle ledd i transportkjeden, også transportbestillere og vareeiere. Så lenge bestillerleddet kan velge de transportørene som faller billigst ut, vil vi ikke bli kvitt problemet, sier han til NRK.
- Les også:
82.000 vogntog laks i året
Ole Kristian Kjellbakk er direktør i Polar Quality som selger laks for produsenter i Salten og en stor kjøper av transporttjenester.
– Det er så mange vogntog på veiene nå, at vi må ha høy kvalitet på transporten. En slik sertifisering kan øke presset på transportselskapene.
Han anslår at laksenæringa transporterte 82.000 trailerlass med laks i fjor. Det er 225 vogntog hver dag.
– Vi bruker bare norske transportører, selv om utenlandske ofte er billigere, sier Kjellbakk.
Men en sertifisering vil sannsynligvis føre til økte kostnader for transportbransjen, som igjen vil føre til høyere priser for kundene i butikken.
UP: – Kan fungere
UP-sjef i Nordland, Knut Danielsen.
Foto: Sigurd Steinum / NRKUP-sjefen i Nordland håper at Transportsvanen kan føre til sikrere veier, sammen med prosjekter som Trygg Trailer.
– Ideen om merking av kvalitet av kjøretøy, som en internjustis, er et positivt bidrag til trafikksikkerheten. Det kan være et signal til dem som bruker transportnæringen om å ta samfunnsansvar, sier Danielsen.
Håper på flere seriøse aktører
En prosjektgruppe i Mo i Rana jobber nå med utviklingen av verktøyet Transportsvanen, også kalt Trafikkmiljømerket.
– Håpet er at etterspørselen etter transport som driver lovlig, trygt og ikke driver sosial dumping øker. Ellers vil de som jukser og tar snarveier fortsatt vinne kampen om oppdragene.
- Les også: