NRK Meny
Normal

– Håper å bli husket for annet enn Terra-skandalen

Kjell-Idar Juvik tapte kommunens millioner og ordførerjobben etter å ha handlet med Terra. Nå ser han fram til nytt politisk liv – på Stortinget.

Kjell Idar Juvik

FIKK STORTINGSPLASS: Kjell Idar Juvik forlater bilforretningen og pakker kofferten for å reise til Oslo og Stortinget. – Jeg har vært heldig. Nå kan jeg senke skuldrene, sier han.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Seint i natt ble det klart at tidligere Terra-ordfører Kjell Idar Juvik (Ap) kom inn på Stortinget – som fjerdekandidat på Nordland Aps stortingsliste.

Kjell Idar Juvik

Folk forbinder meg med Terra-saken, sier Kjell Idar Juvik.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Terra-saken må jeg alltid leve med. Jeg merket det godt da jeg reiste rundt i fylket og drev valgkamp. Folk forbinder meg med den saken, sier Juvik til NRK.no.

Det var et ekstremt press da Terra-saken sto på, nå han håper å slippe noe sånt igjen.

– Det var umenneskelig. Jeg unner ingen et slikt mediepress. Men jeg mener selv jeg har vokst på det, og håper jeg nå kan profilere meg på noe annet enn Terra-skandalen, sier Kjell Idar Juvik til NRK.no.

Ble kastet som ordfører på direkten

Etter åtte år som ordfører i nordlandskommunen Hemnes ble han vraket på direktesendt radio etter kommune- og fylkestingsvalg.

– Det hadde nok noe med Terra-saken å gjøre, ja, medga Juvik etter nederlaget.

De to siste årene har han vært tilbake i gamlejobben som daglig leder ved en bilforretning i hjemkommunen i tillegg til å lede leder opposisjonen i kommunestyret. .

Han nøler ikke med å kalle stortingsplassen en personlig opptur.

– Du stiller deg lagelig til hugg, og ber om tillit. Det kan gå begge vegene. Jeg føler jeg har fått fornyet tillit.

Terra-skandalen ikke over

Kjell Idar Juvik

Det er slik mange husker Kjell Idar Juvik. Her under en pressekonferanse om Terra-skandalen, sammen med daværende Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Seks år har gått siden finansskandalen gjorde førstesideoppslag av nordlandskommunene Rana, Narvik, Hemnes og Hattfjelldal. De brøt kommuneloven da de investerte i amerikanske obligasjoner gjennom Terra Securities.

Fortsatt kjemper kommunen for å få tilbake millionene som fortsatt er låst i boet etter Terra Securities.

Vil bli kvitt Terra-spøkelset

– Terra-saken er ennå ikke avsluttet. Det skulle jeg ønske den var, sier Juvik.

Erfaringene fra Terra-skandalen tror han at han får bruk for på Stortinget.

– Det kan følge press med en stortingsjobb også. Jeg håper folk de ser andre kvaliteter, og får bare håpe at ikke Terra blir hengende igjen.

Småbarnsfar

Kjell Idar Juvik ser fram til å drive med politikk på heltid, men sier det var et vanskelig valg.

– Jeg har tre barn i skolealder. Men jeg vet at hele familien unner meg dette. Jeg kommer til å reise hjem hver helg, sier han til NRK.no.