Håper «Heiko» kan gi økt hvalfangstmotstand

Hvalforsker Heike Vester jubler over at en vågehval strandet i en fjordarm i Lofoten. – At turister og fastboende blir kjent med hvalen, kan bety at hvalfangstmotstanden øker, håper hun.

Hvalforsker Heike Vester jubler over at en vågehval strandet i en fjordarm i Lofoten. – At turister og fastboende bli kjent med hvalen, kan bety at hvalfangstmotstaden øker, håper hun. Foto: eric fokke

POPULÆR GJEST: Turister og fastboende i Lofoten har i dagevis strømmet til Husvågen like ved flyplassen i Svolvær for å se den sju meter lange vågehvalen som før helga forvillet seg inn i sundet under broen på E10. FOTO: ERIC FOKKE

Hvalforsker Heike Vester

– At turister og fastboende blir kjent med hvalen, kan bety at hvalfangstmotstanden øker, sier biolog Heike Vester.

Foto: Einar Breivik

Turister og fastboende i Lofoten har i dagevis strømmet til Husvågen like ved flyplassen i Svolvær for å se den sju meter lange vågehvalen som før helga forvillet seg inn i sundet under broen på E10. Siden har den blitt værende inne på vågen, hvor tilgangen på sei og makrell er stor.

– Hunnhvalen har fulgt etter en fiskestim, og blitt værende. Jeg tror hun kan bli her lenge, sier hvalforsker Heike Vester i Ocean Sounds, som holder til i Lofoten.

På folkemunne har vågehvalen fått navnet «Heiko», etter spekkhoggeren «Keiko» og nettopp hvalforsker Heike Vester. Den tyske biologen er imot hvalfangst, og håper at folk i Lofoten ser for et flott dyr vågehvalen er.

– Det er fantastisk med all oppmerksomheten vågehvalen får. Både voksne og masse barn strømmer til for å se dette fantastiske pattedyret. For mange – også her i Lofoten – er det første gang de ser en vågehval på nært hold, sier Vester til NRK.no.

Sårskader etter «fisking»

NRK.no skrev i går at hvalen hadde pådratt seg skader etter at ivrige tilskuere hadde kastet ut fiskesnøre like ved vågehvalen. Den nærgående aktiviteten førte til at en fiskekrok hadde hektet seg fast i hvalkroppen, samtidig som den blødde fra et sår på haken.

– Det er bare en skramme, og fiskekroken er falt av nå. Det er ingen fare for hvalen så lenge den ikke blir plaget eller stresset av mennesker, sier hvalforsker Heike Vester i Ocean Sounds, som holder til i Lofoten.

Håper motstanden øker

Hvalfarting i Svolvær

Både store og små strømmer til Husvågen i håp om å få et glimt av vågehvalen «Heiko».

Foto: Einar Breivik / NRK

Hvalfangst er ikke så kontroversielt i Norge som ute i verden. Og i Lofoten har folk drevet med hvalfangst i generasjoner. I år er årets kvote 1286 dyr, og så langt i sesongen har hvalfangerne klart å fange over halvparten av årets kvote. Totalt er det skutt 686 dyr totalt hittil i år, noe som er en økning på 162 dyr sammenliknet med antall skutte dyr på samme tidspunkt i fjor.

– Jeg håper at denne hvalen kan bidra til at flere forstår litt mer om disse dyrene og kanskje få et annet forhold til dem. Det er vakre og spennende dyr, sier Vester.

– Hvalfangst en del av identiteten i Lofoten

Frode Winger fra Svolvær er en av dem som har tatt oppstilling på brua for å fotografere vågehvalen. Han tror ikke sambygdingene vil endre holdning til hvalfangsten selv om de ser en vågehval på nært hold.

– Nei, det er heller slik at de går hjem og spiser hvalkjøtt til middag. Her i Lofoten er hvalfangst en del av identiteten vår. Hvalfangst er kultur, sier Winger til NRK.no.