Hopp til innhold

Han var Norges første nettjournalist – i dag feirer avisa 20 år

For 20 år siden klarte vesle Brønnøysunds Avis det ingen trodde var mulig. De slo de store mediehusene med å være først på internett.

Torkil Marsdal Hanssen - Norges første nettjournalist

NORGES FØRSTE: Søndag 5. mars 1995 ringte redaktøren til Torkil Marsdal Hanssen, og ba han komme bort til Krokaa med noen saker – for nå skulle de på nett. Like over midnatt den 6. mars var Norges første nettavis født.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Brønnøysunds Avis på URL-listetoppen

Brønnøysunds Avis på URL-listetoppen.

Foto: Fakisimile
Scan-150304-0002

Dagbladet beklaget at de hadde skrevet at de var først på nett.

Foto: Fakisimile

På ett loft noen mil utenfor Brønnøysund satt Torkil Marsdal Hanssen sammen med nå avdøde redaktør Petter Stephan Krokaa natt til 6. mars 1995 og lagde nasjonal historie.

Dagen etter begivenheten sto følgende på forsiden av Brønnøysunds Avis:

«Som første dagsavis i Norge er nå Brønnøysunds Avis tilgjengelig på internett. Foreløpig i begrenset omfang. Internett er et verdensomfattende datanett med over 50 millioner brukere over hele verden».

Landets første nettjournalist

Egentlig syntes Torkil Marsdal Hanssen internett var litt skummelt, men at han ble med redaktør Krokaa av nysgjerrighet.

– Jeg var den eneste som viste litt interesse for det «tullet» han drev å snakket om, sier Hanssen med et smil.

I 1995 var det ikke så mange som hadde et forhold til internett i 1995. Derfor ble ikke nettpubliseringen sett på som historisk den gang.

– Folk flest hadde ikke internett hjemme. Vi hadde likevel et ønske om å profilere Sør-Helgeland og nå ut til folk utenfor eget distrikt, forteller Hanssen.

Teknologientusiastisk redaktør

Den nå avdøde redaktøren Petter Stephan Krokaa skal ha vært svært interessert i teknologi og han mente det var viktig at reisende kunne lese avisen.

Petter Stephan Krokaa

Redaktør Petter Stephan Krokaas engasjement for fremskritt var stor, og ifølge tidligere kollegaer var han en av de første som brukte nettet til kunnskapsinnhenting.

Redaktøren var medlem av mange av de tidligste diskusjonsforumene på nettet, hvor han diskuterte med universitetsfolk fra hele verden, noe som ikke var vanlig i 1995.

Krokaa hadde også en fordel med hvor han befant seg. På grunn av Brønnøysundregistrene var det et svært oppegående datamiljø i Brønnøysund. Nettkapasiteten var derfor bedre enn mange andre steder i landet.

Feirer jubileet i dag

I dag feirer Hanssen dagen sammen med Brønnøysunds Avis' redaktør, Matti Riesto, og resten av redaksjonen. Redaktør Riesto forteller også at avisa har ekstra planer for nettsiden i dag.

– Vi har laget en dokumentar om oppstarten som kommer på nettsidene våre i dag.

Redaksjonen i Brønnøysunds Avis

Redaksjonen i BA Feirer 20 år i dag Nettjournalist Miriam Sandum Næss (f.v., rundt bordet), journalist Bente Milde, webgrafiker Yilmaz Dag, typograf Tommy Ebbesen, journalist Lillemor Hestvik, Norges første nettjournalist Torkil Marsdal Hanssen, Hanssens kone Monika Kristoffersen, journalist Jøran Horn, kunderådgiver Bente Flostrand, annonsekonsulent Trine Einvik og redaktør Matti Riesto.

Foto: Bård Pedersen

Om noen lurer på hvordan det går med den lille avisen fra Helgeland er svaret at den gjør det svært bra på leserfronten.

– En spørreundersøkelse som Norfakta har gjort viser at vi er større på nett lokalt enn VG, forklarer en fornøyd redaktør til NRK.

Dagbladet er på internett
Foto: Faksimile
Brønnøysunds Avis

Brønnøysunds Avis har gjennom sin historie gjort seg bemerket med nyheter av varierende viktighet. Da Harald Eia lagde humorprogrammet «Storbynatt» i 2010 fikk avisen stor oppmerksomhet, noe avisen tok med ett smil.

Foto: Montasje av banett.no