NRK Meny
Normal

Kristian (20) er Liechtensteins nye landslagstrener

– Noen blir Petter Northug, mens andre blir treneren til Petter Northug, sier Liechtensteins nye landslagstrener, Kristian Bjune Sveen (20).

Kristian Bjune Sveen og skipresidenten i Liechstenstein, Andreas Wenzel

Kristian Bjune Sveen og skipresidenten i Liechstenstein, Andreas Wenzel.

Foto: Privat

Han søkte ikke på jobben, men en dag fikk Kristian Bjune Sveen en mail med et innhold han ikke helt trodde på.

Skiforbundet i Liechtenstein var på jakt etter nye landslagstrenere og hadde sett seg ut en 20-åring fra Bodø, skriver Avisa Nordland.

– Jeg svarte på mailen og de ringte meg opp. Til slutt fikk jeg et tilbud og det takket jeg ja til, sier Bjune Sveen.

– Innså at jeg ikke ville lykkes

Bakgrunnen for at 20-åringen ble trener er enkel nok.

– Jeg var aktiv frem til forrige sesong, men da innså jeg at jeg ikke ville lykkes som utøver selv og da tok jeg valget om å gi meg, sier han til NRK.no.

Bjune Sveen satte nesa mot Sveits for å gå på språkskole i fjor høst. Der søkte han på flere jobber som langrennsinstruktør i alpelandet.

Til slutt fikk han napp hos Fred Glanzmann, som var med på å vinne OL-sølv i kombinert i 1988. Under Glanzmann hadde bodøværingen kurs for folk som ønsket seg å lære å gå på ski.

– Det var et fantastisk miljø å jobbe i. Jeg underviste folk som aldri hadde stått på ski før og det betalte de dyre dommer, sier Bjune Sveen.

Skulle egentlig hjem

Etter et år i Sveits hadde bodøværingen tenkt å vende snuta hjemover, men da dukket som nevnt det noe spesielle tilbudet opp.

– Jeg har vært veldig heldig. Mange hyggelige folk har snakket flott om meg, sier 20-åringen til NRK.no.

Nå blir han en av tre landslagstrenere som skal ha ansvaret for de beste langrennsløperne i Liechtenstein.

– Jeg skal ha hovedansvaret for de seks løperne her mellom 11 og 16 år. I tillegg vil jeg jobbe tett med de fem juniorløperne og vår eneste senior, sier han til Avisa Nordland.

Lavt nivå

Langrenn er på ingen måte en stor idrett i Liechtenstein med sine rundt 35.000 innbyggere. Markus Hasler er den mest kjente utøveren fra det lille landet med sine fem OL-deltagelser. Han har til og med blitt nummer tre i en verdenscupsprint i 2001.

Men Hasler har lagt opp, og nå må det bygges nytt.

– Nivået her er egentlig som hvilken som helst klubb i Norge. Det ikke så mange utøvere å ta av. Langrenn er en liten sport i Liechtenstein og nivået er deretter, sier den nyansatte landslagstreneren.

Hälg er håpet

Men med god hjelp fra en bodøværing håper skiforbundet i Liechtenstein at 21 år gamle Philipp Hälg skal ble den nye Markus Hasler.

– Han ble nummer 25 i U23-VM i år, så han er det fart i, sier Bjune Sveen som håper at Hälg skal bli en verdenscupløper med tiden.

– Han har gått kontinentalcup og målet vårt er selvfølgelig verdenscup, selv om det nåløyet er trangt.