NRK Meny
Normal

Kristian (20) er Liechtensteins nye landslagstrener

– Noen blir Petter Northug, mens andre blir treneren til Petter Northug, sier Liechtensteins nye landslagstrener, Kristian Bjune Sveen (20).

Kristian Bjune Sveen og skipresidenten i Liechstenstein, Andreas Wenzel

Kristian Bjune Sveen og skipresidenten i Liechstenstein, Andreas Wenzel.

Foto: Privat

Han søkte ikke på jobben, men en dag fikk Kristian Bjune Sveen en mail med et innhold han ikke helt trodde på.

Skiforbundet i Liechtenstein var på jakt etter nye landslagstrenere og hadde sett seg ut en 20-åring fra Bodø, skriver Avisa Nordland.

– Jeg svarte på mailen og de ringte meg opp. Til slutt fikk jeg et tilbud og det takket jeg ja til, sier Bjune Sveen.

– Innså at jeg ikke ville lykkes

Bakgrunnen for at 20-åringen ble trener er enkel nok.

– Jeg var aktiv frem til forrige sesong, men da innså jeg at jeg ikke ville lykkes som utøver selv og da tok jeg valget om å gi meg, sier han til NRK.no.

Bjune Sveen satte nesa mot Sveits for å gå på språkskole i fjor høst. Der søkte han på flere jobber som langrennsinstruktør i alpelandet.

Til slutt fikk han napp hos Fred Glanzmann, som var med på å vinne OL-sølv i kombinert i 1988. Under Glanzmann hadde bodøværingen kurs for folk som ønsket seg å lære å gå på ski.

– Det var et fantastisk miljø å jobbe i. Jeg underviste folk som aldri hadde stått på ski før og det betalte de dyre dommer, sier Bjune Sveen.

Skulle egentlig hjem

Etter et år i Sveits hadde bodøværingen tenkt å vende snuta hjemover, men da dukket som nevnt det noe spesielle tilbudet opp.

– Jeg har vært veldig heldig. Mange hyggelige folk har snakket flott om meg, sier 20-åringen til NRK.no.

Nå blir han en av tre landslagstrenere som skal ha ansvaret for de beste langrennsløperne i Liechtenstein.

– Jeg skal ha hovedansvaret for de seks løperne her mellom 11 og 16 år. I tillegg vil jeg jobbe tett med de fem juniorløperne og vår eneste senior, sier han til Avisa Nordland.

Lavt nivå

Langrenn er på ingen måte en stor idrett i Liechtenstein med sine rundt 35.000 innbyggere. Markus Hasler er den mest kjente utøveren fra det lille landet med sine fem OL-deltagelser. Han har til og med blitt nummer tre i en verdenscupsprint i 2001.

Men Hasler har lagt opp, og nå må det bygges nytt.

– Nivået her er egentlig som hvilken som helst klubb i Norge. Det ikke så mange utøvere å ta av. Langrenn er en liten sport i Liechtenstein og nivået er deretter, sier den nyansatte landslagstreneren.

Hälg er håpet

Men med god hjelp fra en bodøværing håper skiforbundet i Liechtenstein at 21 år gamle Philipp Hälg skal ble den nye Markus Hasler.

– Han ble nummer 25 i U23-VM i år, så han er det fart i, sier Bjune Sveen som håper at Hälg skal bli en verdenscupløper med tiden.

– Han har gått kontinentalcup og målet vårt er selvfølgelig verdenscup, selv om det nåløyet er trangt.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.