Han er verdens beste tungeskjærer

Etter å ha skåret 34 torsketunger på to minutter kunne Sindre Bekken (14) motta hyllesten som verdens meste tungeskjærer.

Sindre Bekken

Sindre Bekken skar seg til topps under dagens verdensmesterskap i tungeskjæring på Myre.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Reglene er enkle. Den som skjærer flest torsketunger i løpet av to minutter og samtidig klarer å manøvrere seg fra de innledende rundene til finalen, er verdens beste tungeskjærer.

Tøff konkurranse

Jostein Ekran

Regjerende mester, Jostein Ekran, måtte i år ta til takke med tredjeplass.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

I år var Sindre Bekken den skarpeste og kan med rette kalle seg verdensmester i tungeskjæring. På to minutter presterte han å skjære 34 torsketunger.

Svein Arne Nilsen i arrangementskomiteen for årets skreifestival er imponert over nivået på deltakerne.

– Konkurransen var knallhard helt fram til finalen. Den regjerende verdensmesteren hadde i år fått tøffere konkurranse i Sindre som var suveren i år. 34 torsketunger er faktisk verdensrekord, sier Nilsen til NRK.no

Jørgen B. Andersen og Jostein Ekran endte på andre- og tredjeplass.

Nilsen er storfornøyd med årets arrangement, og lovpriser både publikum og det lokale næringslivet.

– Dagen har vært helt fantastisk. I år kjørte vi det innendørs hvor det er varmt og godt. Vi fikk et utrolig bra publikum som gjorde dette til et fantastisk arrangement.

– Dette er et unikt mesterskap og næringslivet er fantastiske å legge til rette for oss. Vi får ja overalt hvor vi spør om hjelp.

Retroklasse

Mesterskapet hadde i år tjue deltakere. Nytt av året var en egen retroklasse hvor utflyttede øksnesværinger kom hjem for å delta.

– De har ikke tatt i en torsketunge på evigheter. Det ble mange artige historier og de satte tydeligvis pris på å være med.

(artikkelen fortsetter under)

Silje Kristoffersen og Håkon Nilsen

Silje Kristoffersen og Håkon Nilsen var blant de som deltok i retroklassen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Men arrangementet er først og fremst for barna og Nilsen synes det er fantastisk at barn kan være med å profilere det de lever av i Øksnes, nemlig fiskerinæringen.

– Blodig alvor

De som tror det bare er lek og moro, må tro om igjen.

– Det er blodig alvor og deltakerne tar det på alvor. Mange tør ikke være med fordi de får prestasjonsangst, sier Nilsen.

Verdensmesterskapet er en del av Vesterålen skreifestival. Der forsøker de å inkludere flest mulig.

– Filosofien vår er at alle skal være med. Alt fra barn til pensjonister. Arrangementene er godt besøkte og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra publikum i år, avslutter han.