NRK Meny
Normal

Joar (26) blant topp tre i verdens tøffeste hundeløp

Joar Leifseth Ulsom fra Rana Trekk- og brukshundklubb deltar i verdens tøffeste hundeløp for første gang. På få dager har han klart å kjøre seg opp på tredjeplass.

– Lars Monsen blir bare smågutten i forhold, sier Bjørn Kristiansen, som er leder i hundekjørerutvalget i Rana Trekk- og brukshundklubb til Rana Blad.

Lars Monsen kjører Finnmarksløpet i år, og Kristiansen nøler ikke med å asmmenlikne Joar Leifset Ulsoms prestasjon med hundekjørerveteranen, som Kristiansen er en stor fan av.

Iditarod er verdens lengste hundeløp på 1800 kilometer, og arrangeres samtidig med Finnmarksløpet i Alaska.

Ved sjekkpunktet Grayling, som er litt over halvgått løp, dro unggutten fra Rana Trekk- og brukshundklubb ut på tredjeplass. Det er fem timer fram til sveitseren Martin Buser, som leder hundeløpet som går tvers over Alaska fra Anchorage til Nome.

– Rørt til tårer

– Jeg er rørt til tårer av det Joar presterer nå. Det er kjempestort. Iditarod er regnet som det mest prestisjetunge hundeløpet i verden. Joar er ung, men har likevel holdt på med hundekjøring i mange år. tross sin unge alder har han vist stor styrke, sier Kristiansen, som selv har vunnet VM i hundekjøring i 2008, til NRK.no.

Kristiansen forteller at hundekjøring går veldig mye på erfaring, og at de beste hundekjørerne i dag er mellom 40 og 60 år gamle.

– Du har mange individer du skal forholde deg til. Joar har 16 hunder som han til enhver tid skal vite hvordan fungerer. Hundekjøring er veldig tidkrevende. For å bli klar til start, har han 600 mil med trening bak seg. I tillegg har han deltatt i to amerikanske løp i forkant, sier han til NRK.no.

I fjor kjørte Joar Leifseth Ulsom Yukon Quest – et løp på 160 mil, og ble nummer seks. Han vant også et av de største hundeløpene i Russland.

Blandingshunder

Joar Joar Leifseth Ulsom forlot Grayling i natt med 14 hunder. Hundene Joar bruker kalles Alaskan husky.

– Det er hunder som er blandet med fuglehunder, Siberian husky og litt grønlandshund. Det er hunder som er avlet fram for å holde større fart og har god appetitt. Det er viktig at hundene spiser godt. Får de ikke i seg næring er hele løpet ødelagt, sier Bjørn Kristiansen.

Han tror at Leifseth Ulsom forhold til hundene er en viktig årsak til at han gjør det så bra.

– Hundestell er viktig, og Joar er veldig flink med hundene sine. Han har en behagelig og rolig stil, og det smitter over på hundene. Derfor er jeg ikke overrasket over at han gjør det såpass bra.

To timers søvn

Joar Leifseth Ulsom, Rana Trekk- og brukshundklubb

Hundenes vel og vel kommer først for hundekjører Joar Leifseth Ulsom.

Foto: Privat

Selv om hundekjørerne har åtte timers pauser mellom hver økt, får hundekjøreren ofte ikke mer enn to timer søvn.

– Resten går med til hundestell – de skal fôres, masseres, etterses og gjøres klar til neste økt.

Joars lederhund heter Sivo – og den vil han vil ta fram de siste milene når det virkelig røyner på.

– Når du nærmer deg 160 mil, og du har 20 mil igjen er både hunder og fører er slitne. Dette går hardt ut over både psyken og kroppen, og da gjelder det å ha den beste hunden foran.

– Dette slår Lars Monsen

Lars Monsen kjører Finnmarksløpet i år, men Bjørn Kristiansen nøler likevel ikke med å sammenlikne Joar Leifseth Ulsoms prestasjon med hundekjørerveteranen.

– Robert Sørlie, som har vunnet Iditarod to ganger, rager høyest. Men det Joar gjør i Alaska er noe av det største en nordmann har gjort. Dette slår Lars Monsen, mener han.

God fysikk

IDITAROD

Her fra fjorårets Iditarod når hundekjørerne ankommer Nome.

Foto: AL GRILLO / AP

Kristiansen tror at Joar Leifseth Ulsoms fysikk vil hjelpe han når innspurten starter i midten av nesten uke.

– Den gode fysikken gjør at han hjelper hundene og dra lasset. Klarer han å hjelpe hundene de siste milene mot mål, har han en sjanse til å komme blant topp ti. Men alt kan skje i hundeløp, sier Kristiansen.

Når når løpet er over halvveis, vil farten gå noe ned.

– Det siste distansene inn mot Nome er ganske værutsatt. Men jeg regner med at de første vil være i mål tirsdag eller kanskje onsdag i neste uke, sier Kristiansen til NRK.no.

http://iditarod.com
Foto: iditarod.com