NRK Meny
Normal

Han blir trolig ny Rana-ordfører

Det er borgerlig flertall i Rana, og Kai Henriksen ligger best an til å bli ny ordfører – dersom Sp vil. – En drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse, sier Henriksen.

Kai Henriksen

KAI HENRIKSEN: Denne mannen rokker ved det røde regimet i Rana.

Foto: Frank Nygård

Mo i Rana har hatt et nesten 50 år langt sammenhengende rødgrønt styre. Det foreløpige valgresultatet viser at det er klart for maktskifte i industrikommunen – opposisjonen har 56 prosent av stemmene.

Det betyr at Høyres ordførerkandidat Kai Henriksen ligger best an til å overta ordførerkjedet i Rana. Men også sittende ordfører Geir Waage (Ap), er klar til å gå på frierføtter i Rana.

– Vi går fram 6,7 prosentpoeng fra forrige valg. Det er jeg godt fornøyd med. Mitt utgangspunkt er at Arbeiderpartiet er det største partiet etter valget. Vi vil selvsagt gå ut å forsøke og forhandle fram en flertallskonstellasjon.

– Men Senterpartiet har uttalt at de ikke er så lysten på et samarbeid med Ap?

– Vi vil sondere og forhandle bredt ut fra at vi er det største partiet etter valget.

Høyre jubler

Høyre er kjempefornøyd med resultatet og ordførerkandidat Kai Henriksen sier dette er en drøm som går i oppfyllelse.

– Helt fantastisk. Jeg er overveldet. Vi har jobbet lenge for et regimeskifte i Rana. At vi samla sett klarer å komme hit, er en drøm, sier Kai Henriksen.

Kai Henriksen ligger an til bli den første Høyreordføreren i det rød-grønne Rana.

– Vi har hatt en formidabel vekst siden sist valg. Velgerne har vist Høyre en stor tillit.

Det Senterpartiet og listetopp Johan Petter Røssvoll som sitter med nøkkelen i Rana. Nylig brøt partiet ut av samarbeidet med Arbeiderpartiet etter rådmannssaken tidligere i år.

Røssvoll har tidligere sagt til NRK.no at alle broer med Ap og SV er brent.

Nå vil han forhandle med Senterpartiet og de andre borgerlige partiene.

Også i Lødingen fosser Høyre fram og får 29,0 prosent av stemmene. Det samme skjer i Nesna hvor partiet får 29,2 prosent. I Tjeldsund får Høyre 42,1 prosent.

Doblet i Nordland

Høyre dobler nesten sin oppslutning i Nordland, og i forhold til valget for fire år siden går partiet dobbelt så mye fram som Fremskrittspartiet tilbake.
Da 26,6 prosent av stemmene var opptelt, sa prognosen at Høyre får 20,7 prosent av stemmene i fylket. I fylkestinget vil partiet nesten doble sin representasjon.

Arbeiderpartiet er fortsatt klart største parti i fylket, og med 35,6 prosent holder det stand i forhold til valget for fire år siden. SV og Senterpartiet går derimot begge tilbake.

Dersom det var stortingsvalg, sier prognosen at Høyre ville vinne ett mandat i fylket og Fremskrittspartiet miste ett. SV ligger i prognosen inne med et utjevningsmandat i fylket.

Mandatfordeling i et tenkt stortingsvalg: A 4, SV 1, Sp 1, H 2 (+1), Frp 2 (-1).